Zaev – Sakellaropoulou: Marrëveshja e Prespës krijoi partnerit mes Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë

17:09 | 16 Shtator 2020

Kryeministri Zoran Zaev në kuadër të vizitës së punës dy ditore në Greqi, sot realizoi takim me presidenten e Republikës Greke, Katerina Sakelaropulu.

Kryeministri Zaev falënderoi për mundësin që të takohet me presidenten Sakelaropulu si një afirmim dhe kontribut tjetër për përmisimin e marrëdhënieve dhe ndërtimin e besimit në mes Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë si shembull i fqinjësisë së mirë në rajon.

Sipas njoftimit të shërbimit qeveritar për shtyp, gjatë kohës së bisedës, në të cilën morën pjesë edhe zëvendëskryetari i Qeverisë i ngarkuar për çështje ekonomike, koordinim me resorët ekonomikë dhe investime, Fatmir Bytiqi, zëvendëskryetari i Qeverisë i ngarkuar për Çështje Evropiane, Nikolla Dimitrov, ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, u vlerësua se Marrëveshja e Prespës, përveç zgjidhjes së çështjes së hapur tre dekadëshe në mes dy vendeve fqinjëve, krijoji unitet dhe partneritet, dhe sot Greqia është mbështetës i fuqishëm i Republikës së Maqedonisë së Veriut në procesin e saj për integrim në Bashkimin Evropian.

Kryeministri Zaev shprehi besimin se Greqia do të jetë një nga lobistët kryesor për fillimin e suksesshëm të konferencës ndërqeveritare të parë gjatë kohës së presidencës gjermane në Këshillin e Bashkimit Evropian, me të cilin do të filloj procesi i negociatave për anëtarësim të Maqedonisë së Veriut me Bashkimin Evropian.

Bashkëpunim i ngushtë me Greqinë ishte i një rëndësie të veçantë edhe për anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut dhe si aleat në Aleancë. Greqia tani është e angazhuar për rruajtjen e qiellit mbi vendin tonë.

Kryeministri Zaev dhe presidentja e Greqisë, Katerina Sakelaropulu biseduan edhe për potencialet për zgjerim dhe thellim të bashkëpunimit ekonomik në mes dy vendeve, e cila do të duhet të nxitet edhe nga takimi i dytë i Këshillit për bashkëpunim në nivel të Qeverive në Athinë në të cilin do të bisedojnë për implementim të mëtejshëm me Planin Aksional për intensifikimin dhe pasurimin e bashkëpunimit të Republikës së Greqisë dhe Maqedonisë së Veriut, siç është paraparë në Marrëveshjen e Prespës.

Lajmet më të lexuara