Ndërron jetë profesori Mahmud Hysa | arbresh.info
2268924159medicinehospitalkosova33genelgoruntu-600x358

Ndërron jetë profesori Mahmud Hysa

Ka ndërruar jetë sot, në Prishtinë, prof. dr. Mahmud Hysa, si pasojë e një ataku kardiak, njoftoi Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve në Shkup.
I lindur në Dibër të Maqedonisë, ai kreu studimet në Universitetin e Beogradit, dega e Albanologjisë.

Pas një pune disavjeçare në gjimnazin e Dibrës, ku kishte lindur, një kohë punoi në arsimin e Maqedonisë, e pastaj u zgjodh profesor në Universitetin e Prishtinës, në degën Letërsi e gjuhë shqipe.

Ai ishte një ndër profesorët e parë gjatë themelimit të Universitetit Shtetëror të Tetovës, ku ka ligjëruar historinë e letërsisë. Është autor i shumë librave dhe botimeve shkencore nga kjo fushë.

Profesori Hysa ishte aktiv me shkrimet e tij në shtypin ditor në Prishtinë dhe Shkup deri në ditët e fundit të jetës së tij.

Ishte fituesit e çmimit për vitin 2015 i Ministrisë së Kulturës të Maqedonisë.

Në Universitetin e Prishtinës për shumë vite ligjëroi historinë e letërsisë shqiptare. Është autor i një numri të madh veprash me rëndësi për historinë e letërsisë dhe të kulturës shqiptare.

Varrimi i prof. dr. Mahmut Hysës do të bëhet nesër në vendlindjen e tij, Dibër.
3 thoughts on “Ndërron jetë profesori Mahmud Hysa

 1. sali

  Sali Ramadani-Uskama

  AFËRSIA DHE KRENARIA DIBRANE-USKANASE

  (me df.Akad.Prof.Dr.M.HYSËN)

  Në vend në dhjetra-qindra faqe,si rëndomë,fillimisht,me një ose më shumë,tituj-nëntituj,komplet në (ri)botim!…

  Me de facto Adak.Prof.Dr.Mahmud Hysën na lidhin vija përafrimi tradicional shumëdimensional:

  1). Afërsia që nga:Pellazgia-Iliria-Penestia-Uskania-Arbëria-Shqiptaria…tradicionale Dibrane-Uskanase

  2).Qëndrimet dhe bashkëpunimet shumëvjeçare,sidomos,gjatë LDB(1939-45)-tradhtia serbo-sllavo-m.,deri më sot…

  3).Afërsia dhe bashkëveprimi tradicional dekada me radhë(sidomos 1967/1968…) dhe preokupimet (gati) identike…

  4). Shkolla Normale Shqiptare”Liria”-Shkup,më pas e sot:Gjimnazi”Zef Lush Marku”,qëndruar e pashuar!

  5).Edhepse nga dy gjenerata kohore,të dy shteteve të ndryshme universitare,lidhja e pandërprerë…

  6). Që të dy,fillimisht,bashkëpunëtorë të arsimit,me ca oscilime,por të lidhur si “ashti me kockën”…

  7). Që të dy gjeneratë e të Madhit,d.f.Akad.Prof.Dr.Petro Janura,fillimisht,i dyti i albanologut të ri nga Manastiri…

  8). Pa angazhimin e Prof.M.Hysa,krahas drejtorit M.Marku etj.,Gjimnazi nuk hapej as me dekada(sic?!)

  9). Bile,(v.1960)B.Cërrvenkovski(o-viçi)matuf, ibid.antishqiptar,të dyve”mat”:”Bre,çfarë revolucionari?!)…

  10). Bile në Uskanë,edhe fillorja tejet vonë,Gjimnazi-“hapu-mbyllur”,ca herë,me dekata të tëra…

  11). Bile emërtimi i huaj që të dy tejet vonë shqip,Uskana tani shpejt,por ende me “patarica”:sllavo-m.

  12). Dibranët ia imponuan(1969)kandidimin për Kryetar Komune të Dibrës,presioni shtazarak,por…

  13).Ibid.në Uskanë(1967)K.-Deputet,bashkëbiseduesi,por presioni deri në arrestm…(1969-1975…)

  14). Dibranët,përkrahur,u pezmatuan,vetë s’e nënshkroi:”Eh,sikur ta kishim ne Kandidat Uskanasin…?!”

  15).Dibranit ia imponoi populli,me qëllimet më të mira,por ibid.ishte aventurë,se “fitoi”sërish,analfabeti…

  16).Uskanasi,ende jeton me “aventura”,por ai e k(a-ishte)në profesion,ca herë në burgje,sa herë para vdekjes?!..

  17).Dibrani ishte dhe mbeti më i mençur,nuk iu largua profesionit fisnik,Uskanasi edhe sot”aventurier”!…

  18). I Pari,fillimisht,arsimin,shkencën dhe kulturën me suksese deri në piedestal,me N.Bellçishtën,llom Kaleshin!…

  19). I Dyti,kryesisht,çështjen Kombëtare,poezinë,gazetarinë etj.,por në në binarë të njëjtë,a të ngjajshëm…

  20). Që të dy ibid.të përbashkët,gati identike:gjithë jetën për komb dhe krijimtari(gati)universale,por…

  21). I Pari përfundoi me brenga,I Dyti kursesi të ndalet:Do të shkojë deri në Fund,ose në PAFUND!

  22). Koha-NËNË,do ta bëjë të veten dhe priten kthesa historike,ose turpe “patriotike:?!

  23). De facto Akad.Prof.Dr. Mahmud Hysa,u nda vetëm fizikisht,ndërsa mbeti stoik dhe i pathyeshëm!

  24). Lidhur që të tria poezitë e përkushtuara,shpërblyera dhe (ri)botuara (1959,1961,1967,2015,2016)…

  25). E para,shpërblimin “Jeta e Re”,nr.6/1959:”Dhembja e Nanës”-Dibranit maturant,Qenan Mejzini…

  26). E dyta,ibid.nr.6/1961:”Poetit të skamjeve”,nga tema e maturës,përgatitur nga mentori Pros.M.Hysa

  27). E treta,tri vëllime:”Skënderbeu-Dibra-Vatra”,-“Dibër Heroike”(fragmente-tërmetit),”Rilindja”-Prishtinë,1967

  28). Të tjerat,gjatë përgatitjes së kryevëllimeve në rreth 100 tituj:“Çështje Shqiptare-Si? Të zgjidhen”?!

  PS:(ri)botimi bashkërisht,ose edhe veçmas,në një ose edhe katër faqe të veçanta:artikulli dhe tri poezi-përkushtime.

  Me përkujtimet më të thella: SALI RAMADANI-USKANA

  Sali Ramadani-Uskana

  DHIMBJA E NANËS

  (Shokut të shkollës-Qenan Mejzinit,”Jeta e Re”,nr.6/1959-Dibër-adaptuar për ibid.df.Akad.Prof.Dr.Mahmud Hysën)

  As pranvera nuk t’i çeli buzët e ngrime-

  Plisi i nxim prej llomi

  S’e pa dritën e lume,

  Filiza e njomë e Nanës!

  Rrugëve t’i zgjata eshnat

  E të ngula shtyllë në votër-

  Ti mu bane, edhe sy, edhe veshë, edhe duer,

  Shpresa e bardhë e Nanës!

  Ta vara strajcën mbi krah

  – E hapat i puthësinë largësitë-

  Sa shpërtheve n‘peshëmbëdhetë sytha,

  Lulja e Kuqe e Nanës!

  Më dhurove shikimin e mbramë,

  E unë i hapa duert,

  Të thash”-Udha e mbarë,

  Sylaroshi i Nanës!

  Dhe,ta ruajta, mollëm ma t’kuqe,

  Prita të bahem e re

  Nën krahët e gjoksit tand,

  Drita e Bardhë e Nanës!

  …Tash,sa herë çelin lulet,

  Fyryra jote e buzëqeshun

  N’kujtim m’përcllon si varrë,

  Lulja e kositun e Nanës!

  Sali Ramadani-Uskana

  ……………………..

  Kjo vjershë fitoi shpërblimin më të lartë,të parin dhe të fundit të revistës letrare “Jeta e Re”,bashëkërisht me Akad. Prof.Dr. Besim Bokshin dhe Adem G.,me tirazhin më të madh (ndër)kombëtar në Botç,në krahasim me numrin e popullësisë,me rastin e dhjetëvjetorit të daljes së saj dhe u botua në nr.6/1959,Prishtinë.

  …………………………………………………………………………………………………….

  Sali Ramadani-Uskana

  POETIT TË SKAMJEVE

  “Unë kam qarë kur e lexova Migjenin. Mua s’m vjen turp të them se qava,por më vjen turp të them, që vetëm tani,

  në moshën 43-vjeçare,munda ta njoh, këtë poet të mrekullueshëm. Nikollai,kritik letrar rumun

  Ti – poet vuejtjeje e mjerimi,

  Guxim shpirti, faqebardhë;

  Ti – viga, sa uja e dëshprimi –

  Noton mbi malet legjendar.

  Hijet ecin, e në heshjte – kah malet fluturojnë,

  Çerdhet cicërojnë, e ‘i zog mbi shpate kurrë s’pat uzdajë,

  Do zgavra t’unta, si valët ulërojnë –

  Do currila lotësh shkrihen në vajë.

  Sa t’kujtoj, m’rradhiten njimijë pamje në sy –

  Kësula prej llomi,kësula t’zgavrueme,

  Rrece,si letra,rrece me egjër e u’,

  Buzët me drengëza, buzët e shkrumueme…

  Të quaj – vëlla, me krah madhënue,

  Mësues,që kah kanga, m’udhëzon,

  E unë, jam grimë, n’ajr tu’ flut’rue,

  O mik,që zani dhe sot,t’kumbon!

  Ti, o mjeshtër – kangëtar’ i vegjëlisë,

  I t’mjerit e t’shkretit, që shekujt e shuen!

  Ti – që, flakën ia kalle krejt anmiqësisë,

  Se lutjet e gjujëve,zorrët i tërbuen!

  Ti, je,Fole,ku Shqipet Këndojnë –

  Migjen i Madh, o Trim – Luftar,

  Ti, je Tufë Rrezesh,që Dritën Lëshojnë…

  “ për një agim të lum e të drejtë kombëtar”.

  SALI RAMADANI-USKANA

  (U botua në “Jeta e Re”,nr.6;1961,Prishtinë,nga përmbledhja “Klithma”,përgatitur si temë e maturës,në Gjimnazin e Dibrës,nën përkujdesjen e Prof.Mahmut Hysës),rast,me të cilin,Esat Mekuli e kishte cunguar rreshtin e dytë dhe të katër, të strofes së fundit(sic!),pikërisht rreshtin e Migjenit(sic?!),duke ma pranuar me një rast,se nuk ka guxuar(sic?!),se mund të ndërpritejë dalja e revistës së vetme letrare shqiptare në Prishtinë:“Jeta e Re”(sic?!),por me atë rast nuk e dramatizova,ndërsa më vonë…,temë e gjatë,e (ri)botuar shkurt,por do të përfundojë në momentin më të duhur,sepse…

  ………………………………………………………..

  Sali Ramadani-Uskana

  DIBËR HEROIKE

  (FRAGMENTE nga poema-epope:”Skënderbeiu-Dibra-Vatra”)

  Me rastin e tërmetit të kobshëm katastrofal të v.1967,(ri)botuar në “Rilindja”,Prishtinë,10.12.1967)

  Kumti,më i zi,se korbi,

  më i errët,se nata,

  më i kobshëm,se VDEKJA,

  Kasaba e lashtë,

  Qyteti i dallgave të furishme,

  i shtërngatave,

  Vatra e zjarrit,

  E flakës,së kallur,gjer në majën e Qiellit,

  Çerdhja e Zemrave Fisnike,Mikpritëse,

  E BUKËS,

  E KRIPËS,

  E ZEMRËS,

  Fole e Shqiponjave Krenare,

  Të PAMPOSHTURA,

  Ballin Lartë

  e Parzmën Përpara!

  Dibra e Madhe,pothuajse,tërësisht,

  Gjer në palcë,

  U rrënua!

  DIBRA E MADHE,

  DIBËR KRENARE!

  Në Dibër, sot,

  për një çast,

  përtrihen të gjitha valët e kohërave,

  Në sytë e Dibranëve,

  Për një çast të përlotur,

  Ndiej guximin e pathyer,

  Fuqinë e pashoqe,

  Për t’i Shpallur LUFTË,

  Edhe stihisë,

  Edhe natyrës,

  Për ta Mposhtur atë,

  Si çdo Dallgë Tjetër –

  Se Vetë DIBRANËT,S’MPOSHTEN K U R R Ë!…

  Për tu kthyer MENJËHERË,

  Me BALLIN LARTË,

  GJER NË QIELL,

  Drejt Avenirit,

  Se DIBRA ËSHTË SOKOLESHË

  E DIBRANËT KRESHNICË,

  Si Majet e Maleve të Larta!

  DIBRA E MADHE!

  DIBËR, KRENARE!

  SALI RAMADANI-USKANA

  (Nga përmbledhja:”Skënderbeu-Dibra-Vatra”,1967,Prishtinë,nga vepra polilogjike në 100 vëllime në përgatitje:“Çështje Shqiptare-Si? Të zgjidhen!”,konform përmbledhjeve të botuara: “KOSOVA-Zermra Dardane-Ilire”,31.08.1999,Prishtinë etj.të rreth 9,gjegjësisht 30 përmbledhjeve poetike,apo rreth 100 universale).

  PS(Ri)botoni në të gjitha mediat e shkruara dhe indormative,për shkak të pengesave “teknike” të hakerëve mafiozë të FUROM-it sllavo-m.dhe shqiptarucave mjerana,të cilët orvaten të kapen për “një fije kashte”,por gjenden në agoninë më të rëndë dhe dështimin katastrofal profesional e “njerëzor”?!

  Flm

 2. sali

  Sali Ramadani-Uskana

  DIBËR HEROIKE

  (FRAGMENTE nga poema-epope:”Skënderbeiu-Dibra-Vatra”)

  Me rastin e tërmetit të kobshëm katastrofal të v.1967,(ri)botuar në “Rilindja”,Prishtinë,10.12.1967)

  Kumti,më i zi,se korbi,

  më i errët,se nata,

  më i kobshëm,se VDEKJA,

  Kasaba e lashtë,

  Qyteti i dallgave të furishme,

  i shtërngatave,

  Vatra e zjarrit,

  E flakës,së kallur,gjer në majën e Qiellit,

  Çerdhja e Zemrave Fisnike,Mikpritëse,

  E BUKËS,

  E KRIPËS,

  E ZEMRËS,

  Fole e Shqiponjave Krenare,

  Të PAMPOSHTURA,

  Ballin Lartë

  e Parzmën Përpara!

  Dibra e Madhe,pothuajse,tërësisht,

  Gjer në palcë,

  U rrënua!

  DIBRA E MADHE,

  DIBËR KRENARE!

  Në Dibër, sot,

  për një çast,

  përtrihen të gjitha valët e kohërave,

  Në sytë e Dibranëve,

  Për një çast të përlotur,

  Ndiej guximin e pathyer,

  Fuqinë e pashoqe,

  Për t’i Shpallur LUFTË,

  Edhe stihisë,

  Edhe natyrës,

  Për ta Mposhtur atë,

  Si çdo Dallgë Tjetër –

  Se Vetë DIBRANËT,S’MPOSHTEN K U R R Ë!…

  Për tu kthyer MENJËHERË,

  Me BALLIN LARTË,

  GJER NË QIELL,

  Drejt Avenirit,

  Se DIBRA ËSHTË SOKOLESHË

  E DIBRANËT KRESHNICË,

  Si Majet e Maleve të Larta!

  DIBRA E MADHE!

  DIBËR, KRENARE!

  SALI RAMADANI-USKANA

  (Nga përmbledhja:”Skënderbeu-Dibra-Vatra”,1967,Prishtinë,nga vepra polilogjike në 100 vëllime në përgatitje:“Çështje Shqiptare-Si? Të zgjidhen!”,konform përmbledhjeve të botuara: “KOSOVA-Zermra Dardane-Ilire”,31.08.1999,Prishtinë etj.të rreth 9,gjegjësisht 30 përmbledhjeve poetike,apo rreth 100 universale).

  PS(Ri)botoni në të gjitha mediat e shkruara dhe indormative,për shkak të pengesave “teknike” të hakerëve mafiozë të FUROM-it sllavo-m.dhe shqiptarucave mjerana,të cilët orvaten të kapen për “një fije kashte”,por gjenden në agoninë më të rëndë dhe dështimin katastrofal profesional e “njerëzor”?!

  Flm.

 3. sali

  Sali Ramadani-Uskama

  AFËRSIA DHE KRENARIA DIBRANE-USKANASE

  (me df.Akad.Prof.Dr.M.HYSËN)

  Në vend në dhjetra-qindra faqe,si rëndomë,fillimisht,me një ose më shumë,tituj-nëntituj,komplet në (ri)botim!…

  Me de facto Adak.Prof.Dr.Mahmud Hysën na lidhin vija përafrimi tradicional shumëdimensional:

  1). Afërsia që nga:Pellazgia-Iliria-Penestia-Uskania-Arbëria-Shqiptaria…tradicionale Dibrane-Uskanase

  2).Qëndrimet dhe bashkëpunimet shumëvjeçare,sidomos,gjatë LDB(1939-45)-tradhtia serbo-sllavo-m.,deri më sot…

  3).Afërsia dhe bashkëveprimi tradicional dekada me radhë(sidomos 1967/1968…) dhe preokupimet (gati) identike…

  4). Shkolla Normale Shqiptare”Liria”-Shkup,më pas e sot:Gjimnazi”Zef Lush Marku”,qëndruar e pashuar!

  5).Edhepse nga dy gjenerata kohore,të dy shteteve të ndryshme universitare,lidhja e pandërprerë…

  6). Që të dy,fillimisht,bashkëpunëtorë të arsimit,me ca oscilime,por të lidhur si “ashti me kockën”…

  7). Që të dy gjeneratë e të Madhit,d.f.Akad.Prof.Dr.Petro Janura,fillimisht,i dyti i albanologut të ri nga Manastiri…

  8). Pa angazhimin e Prof.M.Hysa,krahas drejtorit M.Marku etj.,Gjimnazi nuk hapej as me dekada(sic?!)

  9). Bile,(v.1960)B.Cërrvenkovski(o-viçi)matuf, ibid.antishqiptar,të dyve”mat”:”Bre,çfarë revolucionari?!)…

  10). Bile në Uskanë,edhe fillorja tejet vonë,Gjimnazi-“hapu-mbyllur”,ca herë,me dekata të tëra…

  11). Bile emërtimi i huaj që të dy tejet vonë shqip,Uskana tani shpejt,por ende me “patarica”:sllavo-m.

  12). Dibranët ia imponuan(1969)kandidimin për Kryetar Komune të Dibrës,presioni shtazarak,por…

  13).Ibid.në Uskanë(1967)K.-Deputet,bashkëbiseduesi,por presioni deri në arrestm…(1969-1975…)

  14). Dibranët,përkrahur,u pezmatuan,vetë s’e nënshkroi:”Eh,sikur ta kishim ne Kandidat Uskanasin…?!”

  15).Dibranit ia imponoi populli,me qëllimet më të mira,por ibid.ishte aventurë,se “fitoi”sërish,analfabeti…

  16).Uskanasi,ende jeton me “aventura”,por ai e k(a-ishte)në profesion,ca herë në burgje,sa herë para vdekjes?!..

  17).Dibrani ishte dhe mbeti më i mençur,nuk iu largua profesionit fisnik,Uskanasi edhe sot”aventurier”!…

  18). I Pari,fillimisht,arsimin,shkencën dhe kulturën me suksese deri në piedestal,me N.Bellçishtën,llom Kaleshin!…

  19). I Dyti,kryesisht,çështjen Kombëtare,poezinë,gazetarinë etj.,por në në binarë të njëjtë,a të ngjajshëm…

  20). Që të dy ibid.të përbashkët,gati identike:gjithë jetën për komb dhe krijimtari(gati)universale,por…

  21). I Pari përfundoi me brenga,I Dyti kursesi të ndalet:Do të shkojë deri në Fund,ose në PAFUND!

  22). Koha-NËNË,do ta bëjë të veten dhe priten kthesa historike,ose turpe “patriotike:?!

  23). De facto Akad.Prof.Dr. Mahmud Hysa,u nda vetëm fizikisht,ndërsa mbeti stoik dhe i pathyeshëm!

  24). Lidhur që të tria poezitë e përkushtuara,shpërblyera dhe (ri)botuara (1959,1961,1967,2015,2016)…

  25). E para,shpërblimin “Jeta e Re”,nr.6/1959:”Dhembja e Nanës”-Dibranit maturant,Qenan Mejzini…

  26). E dyta,ibid.nr.6/1961:”Poetit të skamjeve”,nga tema e maturës,përgatitur nga mentori Pros.M.Hysa

  27). E treta,tri vëllime:”Skënderbeu-Dibra-Vatra”,-“Dibër Heroike”(fragmente-tërmetit),”Rilindja”-Prishtinë,1967

  28). Të tjerat,gjatë përgatitjes së kryevëllimeve në rreth 100 tituj:“Çështje Shqiptare-Si? Të zgjidhen”?!

  PS:(ri)botimi bashkërisht,ose edhe veçmas,në një ose edhe katër faqe të veçanta:artikulli dhe tri poezi-përkushtime.

  Me përkujtimet më të thella: SALI RAMADANI-USKANA

  Sali Ramadani-Uskana

  DHIMBJA E NANËS

  (Shokut të shkollës-Qenan Mejzinit,”Jeta e Re”,nr.6/1959-Dibër-adaptuar për ibid.df.Akad.Prof.Dr.Mahmud Hysën)

  As pranvera nuk t’i çeli buzët e ngrime-

  Plisi i nxim prej llomi

  S’e pa dritën e lume,

  Filiza e njomë e Nanës!

  Rrugëve t’i zgjata eshnat

  E të ngula shtyllë në votër-

  Ti mu bane, edhe sy, edhe veshë, edhe duer,

  Shpresa e bardhë e Nanës!

  Ta vara strajcën mbi krah

  – E hapat i puthësinë largësitë-

  Sa shpërtheve n‘peshëmbëdhetë sytha,

  Lulja e Kuqe e Nanës!

  Më dhurove shikimin e mbramë,

  E unë i hapa duert,

  Të thash”-Udha e mbarë,

  Sylaroshi i Nanës!

  Dhe,ta ruajta, mollëm ma t’kuqe,

  Prita të bahem e re

  Nën krahët e gjoksit tand,

  Drita e Bardhë e Nanës!

  …Tash,sa herë çelin lulet,

  Fyryra jote e buzëqeshun

  N’kujtim m’përcllon si varrë,

  Lulja e kositun e Nanës!

  Sali Ramadani-Uskana

  ……………………..

  Kjo vjershë fitoi shpërblimin më të lartë,të parin dhe të fundit të revistës letrare “Jeta e Re”,bashëkërisht me Akad. Prof.Dr. Besim Bokshin dhe Adem G.,me tirazhin më të madh (ndër)kombëtar në Botç,në krahasim me numrin e popullësisë,me rastin e dhjetëvjetorit të daljes së saj dhe u botua në nr.6/1959,Prishtinë.

  …………………………………………………………………………………………………….

  Sali Ramadani-Uskana

  POETIT TË SKAMJEVE

  “Unë kam qarë kur e lexova Migjenin. Mua s’m vjen turp të them se qava,por më vjen turp të them, që vetëm tani,

  në moshën 43-vjeçare,munda ta njoh, këtë poet të mrekullueshëm. Nikollai,kritik letrar rumun

  Ti – poet vuejtjeje e mjerimi,

  Guxim shpirti, faqebardhë;

  Ti – viga, sa uja e dëshprimi –

  Noton mbi malet legjendar.

  Hijet ecin, e në heshjte – kah malet fluturojnë,

  Çerdhet cicërojnë, e ‘i zog mbi shpate kurrë s’pat uzdajë,

  Do zgavra t’unta, si valët ulërojnë –

  Do currila lotësh shkrihen në vajë.

  Sa t’kujtoj, m’rradhiten njimijë pamje në sy –

  Kësula prej llomi,kësula t’zgavrueme,

  Rrece,si letra,rrece me egjër e u’,

  Buzët me drengëza, buzët e shkrumueme…

  Të quaj – vëlla, me krah madhënue,

  Mësues,që kah kanga, m’udhëzon,

  E unë, jam grimë, n’ajr tu’ flut’rue,

  O mik,që zani dhe sot,t’kumbon!

  Ti, o mjeshtër – kangëtar’ i vegjëlisë,

  I t’mjerit e t’shkretit, që shekujt e shuen!

  Ti – që, flakën ia kalle krejt anmiqësisë,

  Se lutjet e gjujëve,zorrët i tërbuen!

  Ti, je,Fole,ku Shqipet Këndojnë –

  Migjen i Madh, o Trim – Luftar,

  Ti, je Tufë Rrezesh,që Dritën Lëshojnë…

  “ për një agim të lum e të drejtë kombëtar”.

  SALI RAMADANI-USKANA

  (U botua në “Jeta e Re”,nr.6;1961,Prishtinë,nga përmbledhja “Klithma”,përgatitur si temë e maturës,në Gjimnazin e Dibrës,nën përkujdesjen e Prof.Mahmut Hysës),rast,me të cilin,Esat Mekuli e kishte cunguar rreshtin e dytë dhe të katër, të strofes së fundit(sic!),pikërisht rreshtin e Migjenit(sic?!),duke ma pranuar me një rast,se nuk ka guxuar(sic?!),se mund të ndërpritejë dalja e revistës së vetme letrare shqiptare në Prishtinë:“Jeta e Re”(sic?!),por me atë rast nuk e dramatizova,ndërsa më vonë…,temë e gjatë,e (ri)botuar shkurt,por do të përfundojë në momentin më të duhur,sepse…

  ………………………………………………………..

Leave a Reply