Maqedoni, Banka Popullore pret rritje të BPV-së prej 3.5 përqind

14:17 | 11 Shtator 2019

Rritja e ekonomisë pritet të arrijë 3,5 për qind në pajtim me projeksionet, vlerëson Komiteti për politikë monetare operative të Bankës popullore, i cili konsideron se edhe përkushtimi monetar është adekuat në kushtet e përhershme ekonomike dhe financiare dhe se fundamentet ekonomike edhe më tej janë të shëndosha, pa praninë e jobalansit në ekonomi.

“Sipas të dhënave të vlerësuara të publikuara për BPV-në, aktiviteti ekonomik vazhdon të rritet edhe në tremujorin e dytë të vitit 2019, me shkallë reale vjetore të rritjes prej 3,1 për qind (4,1 për qind në tremujorin e parë). Rritja është lëvizëse nga konsumi vendor, gjatë rritjes së mëtutjeshme të konsumit personal dhe publik dhe të bruto-investimeve, ndërsa neto-eksporti ka kontribut negativ. Në gjysmën e parë të vitit, rritja e BPV-së arrin 3,6 për qind është edhe pak më mesatar nga pritja për këtë periudhë të vitit. Treguesit me frekuencë të lartë për aktivitetin ekonomik në korrik drejtojnë rritje të mëtutjeshme, por numri i treguesve të disponueshëm tani për tani është i kufizuar për tërheqjen e konstatimeve më të sigurta për rritjen në tremujorin e tretë. Në pajtim me ciklin e prillit, pritet se rritja e ekonomisë në vitin 2019 do të arrijë 3,5 për qind”, informojnë nga Banka popullore.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara