Kërkesat e Francës për nisjen e negociatave do të shpalosen në Këshillin e ardhshëm për punë të jashtme

08:43 | 7 Nëntor 2019

Kërkesat më të detajuara të Francës lidhur me metodologjinë e procesit negociues do të jepen në takimin e ministrave të punëve të jashtme dhe të Evropës të vendeve të BE-së, i cili do të mbahet më 19 nëntor në Bruksel, ndërsa zgjerimi i Unionit edhe formalisht do të jetë në rend dite të takimit. Çështja do të diskutohet, por nuk priten konkludime konkrete.

Ministrat e vendeve-anëtare të BE-së, të cilët janë mbështetës të zgjerimit insistuan që të kthehet zgjerimi i agjendës sa më shpejtë që është e mundur. Ata në takim do të bisedojnë për situatën në të cilin gjendet çështja në këtë moment, ndërsa burime diplomatike për MEDIAL-n shtojnë se presin që Franca të parashtrojë kërkesa më të detajuara për propozimet për reformë të metodologjisë së procesit të zgjerimit.

Zgjerimi dhe bllokada e negociatave për anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë ishin temë e diskutimit në takimin e së martës joformal të ambasadorëve në Bruksel. Diplomatët këtë e interpretojnë si tentim që të mbahet në jetë tema për zgjerimin e BE-së dhe sinjal politik se BE-ja nuk heq dorë nga kjo politikë.

Sipas paralajmërimeve deri më tani jozyrtare të cilat vijnë nga Parisi, propozimi francez do të thotë se vendet kandidate do të mund më shpejtë t’i shfrytëzojnë përfitimet e BE-së në disa sfera ku avancohen pa e pritur anëtarësimin e plotfuqishëm, por nga ana tjetër procesi do të ishte reverzibil, gjegjësisht vendi kandidat do të mund të humbë disa beneficione nëse e ndryshon politikën ose fillon të ngecë.

Euroambasadori Samuel Zhbogar, lidhur me metodologjinë e tij të negocimit, dje theksoi se politika e lartë duhet të lihet në Bruksel, ndërsa Delegacioni i BE-së mbetet këtu, pa marr parasysh nëse vendi ka marrë datë ose jo për fillimin e negociatave me Unionin.

“Është shumë herët të flitet për metodologjinë e re. Siç thash edhe më herët, kjo duhet t’i lihet politikës së lartë të vendeve anëtare dhe diskutimeve në Bruksel. Ajo që ne duhet të fokusohemi është se çfarë mund të bëjmë si delegacion i BE-së, që t’u tregojmë njerëzve se jemi këtu ta vazhdojmë mbështetjen”, tha Zhbogar.

Be-ja është donatori më i madh në vend, me mbi 90 milionë euro në nivel vjetor për mbështetje të reformat kombëtare në sektorë të ndryshëm. Përveç Instrumentit për ndihmë parainkuadruese (IPA), BE-ja ka edhe mundësi të tjera për mbështetje të vendit në rrugën e saj ndaj anëtarësimit të plotfuqishëm.

Presidenti, Stevo Pendarovski javën e ardhshme do të takohet me kolegun e tij francez Emanuel Makron dhe do të ketë mundësi që drejtpërdrejt nga shefi i shtetit francez t’i dëgjojë qëndrimet e Francës për zgjerim dhe për metodologjinë e tij të bisedimeve. Takimi mes Pendarovskit dhe Makronit, siç konfirmuan nga Kabineti i tij, do të mbahet më 12 nëntor, kur Pendarovski do të marrë pjesë në Forumin paqësor të Parisit.

Ndërsa presidenti dje në takimet në Romë duke u përqendruar në vendimin e Këshillit të BE-së të mos i fillojë negociatat për inkuadrimin e Maqedonisë së Veriut në Union theksoi se, edhe pse vendimi jo i volitshëm, një vendim i tillë nuk guxon të demotivohet për ne, sepse siç nënvizoi, europeizimi i shtetit tonë është proces i pakthyeshëm për të cilin ekziston konsesnus i qartë shtetëror dhe për ne, një model tjetër të qëndrueshëm alternativ nuk ka.

Theksoi se të gjithë aktorët politik në Maqedoninë e Veriut kanë obligim t’i zbatojnë obligimet të cilat rrjedhin nga agjenda evropiane në dobi, para së gjithash të qytetarëve.

Maqedonia e Veriut u bllokua në Këshillin e fundit Evropian nga ana e Francës, ndërsa në fillimin e negociatave inkuadruese me Shqipërinë kundërshtuan edhe Holanda dhe Danimarka. Franca kërkon që të reformohet procesi i negociatave dhe metodologjia e saj, por tani për tani Parisi nuk ka parashtruar propozime konkrete për këtë reformë.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara