Ne duhet të respektojmë të drejtat e njeriut dhe të qëndrojmë të bashkuar kundër pandemisë koronavirus

09:04 | 17 Mars 2020

Shkruan: Dunja Mijatović

Miliona njerëz në mbarë botën po kalojnë kohë jashtëzakonisht të vështira për shkak të përhapjes së shpejtë globale të koronavirusit, COVID-19. Të gjitha mendimet e mia janë me njerëzit e infektuar, familjet dhe njerëzit afër tyre dhe me ata që kanë humbur të dashurit.

Situata në Evropë po zhvillohet shpejt dhe qeveritë po ndërmarrin një sërë masash për të mbrojtur popullsinë. Unë u bëj thirrje të gjithëve – autoriteteve dhe qytetarëve – të bëjnë pjesën e tyre dhe të mbështesin solidaritetin dhe unitetin ndërsa u përgjigjen sfidave dhe shqetësimeve urgjente që ne të gjithë ndajmë.

Qeveritë evropiane po luftojnë kundër përhapjes së pandemisë me masa të forta. Kjo është e nevojshme për t’iu përgjigjur sfidës së pashembullt që po hasim. Në të njëjtën kohë, është e qartë se gëzimi i të drejtave të njeriut ndikohet nga pandemia dhe masat e marra për ta hasur atë.

E drejta për shëndetin, një gamë e gjerë e të drejtave ekonomike dhe sociale dhe liritë civile dhe politike, janë të gjitha shumë të rëndësishme në kontekstin aktual. Prandaj është thelbësore që autoritetet të marrin masa që nuk çojnë në diskriminim dhe janë në përpjesëtim me qëllimet e ndjekura.

Qasja në kujdesin shëndetësor për të gjitha grupet e popullatës bazuar në prova të shëndosha mjekësore është qartë përparësia. Masat pozitive kërkohen për të përmbushur nevojat specifike të grupeve në rrezik veçanërisht të lartë, siç janë personat e moshuar dhe ata që mund të mos jenë nën mbulimin shëndetësor. Unë gjithashtu i nxis vendet anëtare të bëjnë më shumë për të lehtësuar presionin e madh që profesionistët e shëndetit janë duke u përgjigjur pritjeve të vendosura mbi ta. Është thelbësore që qeveritë të qëndrojnë vigjilentë ndaj veprimeve raciste, ksenofobike ose stigmatizuese, dhe të sigurojnë qasje të gjerë në informacione të paanshme për situatën e shëndetit publik, disponueshmërinë e shërbimeve dhe masat e ndërmarra.

Së fundmi, unë i bëj thirrje të gjitha shteteve anëtare të sigurojnë që format e komunikimit të miratuara të arrijnë të gjithë njerëzit. Disa qeveri kanë krijuar kanale komunikimi përmes platformave të mediave sociale, që është një përpjekje pozitive në këtë drejtim. Transparenca dhe mundësia e arritjes janë thelbësore për të mundësuar besimin dhe pjesëmarrjen e publikut në qeverisjen e rrethanave aktuale.

COVID-19 paraqet një rrezik serioz. Por me unitet, vendosmëri për të mbrojtur të drejtat e njeriut dhe solidaritetin, ne do ta kapërcejmë atë.

Dunja Mijatović është Komisionere e Këshillit të Evropës për të Drejtat e Njeriut

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara