Kaosi në Britani të Madhe dhe në SHBA është muzikë për veshët e Putinit

15:06 | 16 Janar 2019 | Stephen Collinson

Lajmet vetëm sa po vijnë edhe po bëhen më të mira për Vladimir Putin.

Në të dyja anët e Atlantikut, të Shteteve të Bashkuara dhe të Britanisë, dy demokracitë e mëdha që orkestruan humbjen e Moskës në Luftën e Ftohtë po pësojnë shkatërrime të njëkohshme politike.

Dhe lideri rus mund të ketë pasur gisht në këtë turbulencë.

Në Londër, Theresa May pësoi humbjen më të thellë në epoken parlamentare modern, pasi ligjvënësit hodhën poshtë marrëveshjen e saj Brexit me Bashkimin Europian.

Ndërkohë, Shtetet e Bashkuara mbeten të mbyllura për nga ana e qeverisjes, e cila tani po hyn në ditëne 26-të dhe se nuk i dihet se ku është fundi.

Është e vështirë të besohet se dy demokraci të tilla të fuqishme, që për pjesën më të madhe të botës janë parë si fener i stabilitetit, janë shpërbërë në mosfunksionim të tillë të ashpër qytetar.

Vetë-akuzimi politik është shumë larg nga ditët kur Presidenti Franklin Roosevelt dhe Kryeministri Ëinston Churchill dhe Presidenti Ronald Reagan dhe Kryeministri Margaret Thatcher u lidhën për t’u përballur me kërcënimet totalitare ndaj demokracisë perëndimore dhe liberale.

Tani kërcënimi për qëndrueshmërinë politike të Perëndimit po vjen pjesërisht nga brenda, nga një konsensus politik i copëtuar që e bën të pamundur të trajtohen çështjet jetësore si marrëdhëniet e Britanisë me Europën dhe emigracionin në SHBA.

Përkrahësit e Trump në SHBA dhe ata të Brexit në Britani të Madhe shohin revoltat e tyre si kryengritje kundër liderëve të largët ose të papërgjegjshëm të cilët nuk i përfaqësojnë më ato ose ndajnë vlerat e tyre.

Por përçarja që disa e shohin si një rizbulim i demokracisë është  parë nga skeptikët si gërryese e arkitekturës politike ndërkombëtareqë ka mbizotëruar për më shumë se 70 vjet.

“Kjo shkrirje e Britanisë së Madhe ka disa investitorë të huaj që dëshirojnë Britaninë me mendje të humbur”, tha Tina Fordham, analiste kryesore politike për Citigroup.

Ndërsa pengesat politike në Londër dhe Uashington nuk janë një ndeshje e saktë, disa faktorë të përbashkët kombinohen për të rrethuar atë që ka qenë prej kohësh dy nga demokracitë më elastike në botë.

Aleatët po përjetojnë pasojat e revoltave populiste që shpërthyen në vitin 2016 – në votën e Brexit dhe në zgjedhjen e Trump – dhe tani po përplasen në legjislaturat dhe ndarjen e mbarështimit dhe pezullimin.

Rezultati është se Britania dhe Shtetet e Bashkuara janë shumë gjëra, por nuk janë duke qeverisur në çështjet më të rëndësishme që ballafaqohen me të dyja vendet.

Dhe e gjithë kjo është muzikë për veshët e Putinit.

Udhëheqësi rus ka bërë që demokracitë liberale të prishin një parim thelbësor gjatë sundimit të tij për dy dekada, pasi ai po kërkon hakmarrjen e rënies së perandorisë sovjetike, të cilën ai e përjetoi me zemërim përderisa ishte agjent i KGB-së në Gjermaninë Lindore.

Rusia është akuzuar për ndërhyrje në votimin e Brexit dhe në zgjedhjet amerikane në vitin 2016 dhe që të dyja këto ngjarje krijuan krizën aktuale të Perëndimit./CNN/ Përktheu dhe përshtati: Arbresh.info/

Lajmet më të lexuara