Të ëndërrosh me qëllim?

10:10 | 6 Qershor 2020

Neuronet hipokampal tek të rriturit janë përgjegjëse për konsolidimin e kujtesës gjatë gjumit.

Prania e ëndërrimit gjatë gjumit të lëvizjeve të shpejta me sy tregon që formimi i kujtesës mund të ndodhë gjatë kësaj faze të gjumit. Por tani, studiuesit nga Japonia kanë zbuluar se aktiviteti në një grup specifik të neuroneve është i domosdoshëm për konsolidimin e kujtesës gjatë gjumit REM, trasnemton portali arbresh.info

Në një studim të publikuar këtë muaj në Neuron, studiuesit nga Universiteti i Tsukuba dhe Universiteti i Tokios kanë zbuluar se neuronet e lindura nga të rriturit (ABN) në hipokampus-it, i cili është një rajon i trurit i lidhur me kujtesën.

Neurogjeneza, procesi me të cilin formohen neuronet e reja, zhvillohet në hipokampus gjatë gjithë jetës së kafshëve, përfshirë edhe njerëzit. Aktualisht, dihet pak për kontributin e ABN në formimin e kujtesës gjatë gjumit, diçka që studiuesit e Universitetit të Tsukuba dhe Universiteti i Tokios synuan të zbulojnë.

Për ta bërë këtë, studiuesit ekspozuan minjtë në një detyrë memorie frike specifike për kontekstin. Pastaj, ata regjistruan aktivitet në ABN specifike përgjatë fazave të të mësuarit, konsolidimit dhe rikthimit të kujtesës.

“Ne zbuluam se ABN-të e rinj që ishin më aktivë gjatë gjumit REM pasi detyra e kujtesës ka të ngjarë të kenë qenë aktive gjatë mësimit,” shpjegon profesori Masashi Yanagisawa, autori tjetër i lartë i studimit.

“Më tej, kur shqyrtuam efektet e heshtjes optogenetike në aktivitetin e ri të ABN gjatë gjumit, zbuluam se konsolidimi i kujtimeve të frikës kontekstuale ishte dëmtuar.

” Të dhënat e tyre paraqesin prova kauzale që aktiviteti në ABN të rinj gjatë gjumit REM është i domosdoshëm për konsolidimin e kujtesës. Ky është një zhvillim i rëndësishëm pasi aktiviteti dhe roli i ABN në konsolidimin e kujtesës gjatë gjumit ishte i panjohur më parë, siç ishte edhe lloji i neuronit hipokampal përgjegjës për konsolidimin e kujtesës gjatë gjumit.

Sqarimi i këtyre mundësive mund të çojë në një kuptim më të thellë se si kujtimet formohen, rikthehen dhe konsolidohen, dhe mund të lehtësojnë zhvillimin e trajtimeve të reja për çrregullimet e kujtesës. /arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara