Sindromi metabolik, 5 rreziqet që përkeqësojnë edhe seksin

01:16 | 19 Qershor 2018

Obezitet ose mbipeshë, hipertension, diabet tip 2, kolesterol të lartë. Këto janë pesë probleme që, së bashku, quhen sindroma metabolike.

Pasojat e të cilave janë gjithnjë serioze dhe shqetësojnë shumë sistemin urogjenital. Prandaj, mosfunksionimi erektil dhe hypertrofia beninje e prostatës, por edhe kanceri i prostatës, veshkave dhe fshikëzës, rritet me rritjen e sindromës metabolike. Është vlerësuar (të dhënat e ISTAT) se në popullatën e rritur përqindja personave mbipeshë është afër 40% (me një prevalencë të pastër, meshkuj), ndërsa njerëzit obezë kalojnë 10% (plus 6 milionë).

Sa i përket diabetit të tipit 2, të dhënat tregojnë një rritje progresive të incidencës gjatë dekadave të fundit, që tani tejkalon 5% të popullsisë.

Hipertensioni godet më shumë se një person në 3, me shpërndarje të ndryshme gjeografike. Njihej prej shumë vitesh që sindromi metabolik rrit ndjeshëm rrezikun jo vetëm të ngjarjeve kardiovaskulare (infarkt miokardi, goditje në tru), por edhe të shumë neoplazmave dhe të të ashtuquajturave patologji ‘funksionale’, duke përfshirë ato urologjike. Nuk është rastësi që kjo temë është objekt i fushatave të shumta sensibilizuese.

“Ne mund ta përcaktojmë mosfunksionimin erektil si matës të sindromës metabolike”, – tha prof Vincenzo Myron, menaxher i komunikimit i SIU dhe drejtor i departamentit të urologjisë në Universitetin Federico II të Napolit. – Sepse e thonë numrat e pagabueshëm, por edhe jeta jonë e përditshme. Në çdo vizitë që kërkohet për të zgjidhur një problem urologjik siç është mosfunksionimi erektil, në shumicën dërrmuese të rasteve pacienti është mbipeshë ose obez, ka tension të lartë, kolesterol në yje dhe në shumë raste një diabet të pa diagnostikuar. Edhe pse ka disa raste që janë shkaqe gjenetike – shpjegon në fakt prof. Mirone – atëherë do të na vinte në ndihmë një dietë e pasur me sheqerna dhe yndyrna të thjeshta që lidhen me një mënyrë jetese të ulur, zëvendësim të pirjes së duhanit për të përcaktuar pamjen e sindromës metabolike. Pra, ndërhyrja e parë është pikërisht për të rivendosur stilin e jetës, të ushqyerit, duke rivendosur madje edhe një minimum aktivitet fizik”.

Mosfunksionimi erektil nuk është vetëm e vetmja kambanë alarmi. Mund të jenë më të këqija, të tilla si kanceri i veshkave, fshikëzës, ose kanceri i prostatës. Por nga vizita për problemet seksuale mund të identifikojmë sindromën metabolike si një shkak rrënjësor dhe të fillohet me pacientin një seri provash parandalimi dhe kontrolli për sëmundjet e tjera urologjike./gsh/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara