Pse duhet të mbani shënime me shkrim, pavarësisht që jetojmë në një botë digjitale

16:17 | 12 Shtator 2020

A merrni ndonjë fletore dhe stilolaps të vjetër kur keni nevojë për to, apo keni ndonjë gjë për Moleskines ose Montblancs?

Pavarësisht nëse jeni zgjedhës i detajuar, duhet të dini që mjetet që vënë duart në lëvizje janë të efektshme për trurin. Shënimet e shkruara me dorë janë një mjet i fuqishëm për të kriptuar njohjen e mishëruar dhe nga ana tjetër të mbështesin aftësinë e trurit për tërheqjen e informacionit. Dhe së dyti, kur mbani shënime me dorë, duart tuaja krijojnë një memorje të jashtme të fuqishme të kujtesës: fletoren tuaj.

Shkrimi i informacioneve të ndryshme është një fitore e madhe dhe zakonisht përdoret nga shumë njerëz të zgjuar.

Ne jetojmë në një epokë dixhitale ku funksionimi i përditshëm përfshin komunikimin dixhital. Automatizmi në tastierë është gjithashtu një aftësi e rëndësishme, dhe mjetet dhe aplikacionet për komunikimin dixhital do të vazhdojnë të evoluojnë dhe të kenë vendin e tyre. Por tastiera nuk siguron reagime të prekshme për trurin që kontakti midis lapsit ose stilolapsit dhe letrës, çelësi për krijimin e qarkut nervor në kompleksin dorë-tru, transmeton portal arbresh.info

Përderisa laptopi juaj mund të ju duket i shpejtë dhe efikas, ka arsye të mira për të pasur një fletore dhe një stilolaps me vete.

Studiuesit kanë zbuluar se marrja e shënimeve që lidhet me tastierën përfshin marrjen e shënimeve fjalë për fjalë në një mënyrë që nuk përfshin përpunimin e informacionit dhe kështu e kanë quajtur këtë marrje shënimesh “jo gjeneruese”. Në të kundërt, marrja e shënimeve me dorë përfshin angazhim njohës në përmbledhjen, parafrazimin, organizimin, konceptin dhe hartëzimin e fjalorit – me pak fjalë, manipulimin dhe transformimin e informacionit që çon në një kuptim më të thellë.

Marrja e shënimeve të mira varet nga rrjedhshmëria e dorës, që do të thotë lexueshmëri dhe shpejtësi e kombinuar. Kjo arrihet më së miri me një shkrim të pastër, pa ndotje dhe të lidhur, që do të thotë shkrim kursiv, që nxënësit e rinj mund të fillojnë të mësojnë në klasën 2.

Kalimi nga klasat 3 në 4 është një hap i madh për nxënësit e rinj. Kurrikula e përmbajtjes në shkencë, studime shoqërore, arte në gjuhë angleze dhe matematikë u bën fëmijëve kërkesa të përshpejtuara për t’u zhvendosur në mënyrat akademike të shkrim-leximit.

Çdo vit i avancimit arsimor bën kërkesa në rritje në lexim dhe shkrim, kuptimin dhe kuptimin e sasive të mëdha të informacionit në formate multi-modale.

Në lidhje me shkrimin, Leonardo da Vinci njëherë tha: “…sa më detajisht të shkruani, aq më shumë do të hutoni mendjen e lexuesit dhe aq më shumë do ta tërhiqni atë nga njohuria e gjërave që përshkruani. Prandaj është e nevojshme të bëni një vizatim… si dhe të përshkruani… ”

Interesante, arti i mbajtjes së një ditari letre, reviste ose planifikuesi ka gjeneruar shumë komunitete në internet. Shumë gjejnë kënaqësi në mbajtjen e kalendarëve, organizatorëve të përditshëm, kartave dhe shënimeve dhe listave të të gjitha llojeve, dhe shkruajnë histori familjare për gjeneratën tjetër të gjitha me dorë – dhe pastaj t’i ndajnë ato dixhitalisht.

Për studentët seriozë, mbajtja e shënimeve është një mjet i domosdoshëm njohës dhe teknikë studimi. Krijimi i qarkut nervor për kujtesën dhe kuptimin përmes kompleksit të trurit-dorë është çelësi për të kuptuar vlerën e shënimeve të shkruara me dorë. Mendoni dy herë përpara se të mbështeteni vetëm në laptopin tuaj këtë vjeshtë!

Fletoret e artistit zbulojnë një mendje krijuese, kërkuese, krijuese dhe njeri të shkencës dhe artit të pashembullt, shekuj përpara kohës së tij. Fergus Craik dhe Robert Lockhart, pionierë në kërkimin njohës të neuroshkencës, vunë në dukje tre nivele të përpunimit të informacionit: teoria e tyre vë në dukje neuroshkencën prapa njohurive të da Vinci shekuj më parë. Kur njerëzit vizualisht paraqesin njohuri, ata mund të thellojnë kuptimin e tyre të koncepteve të tilla si ciklet dhe marrëdhëniet: si rezultat, disa studiues njohës mbështesin mësimin e mënyrave të ndryshme të përfaqësimit të njohurive që në moshë të hershme./BBC/arbresh.info/

 

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara