Njerëzit mbi 40 vjeç duhet të punojnë vetëm 3 ditë në javë

23:23 | 4 Gusht 2020

Një studim i lëshuar nga Instituti i Punëtorëve të Institutit të Melburnit pohon se njerëzit që janë më të moshuar se 40 vjeç kanë performuar më mirë në punë kur kanë punuar tri ditë në javë. Pra, a do të thotë kjo që punëtorët e moshuar mund të punojnë më pak në mënyrë efikase?

Sipas studimit australian, studiuesit u përpoqën të analizonin aftësitë njohëse të punëtorëve të moshuar. Si rezultat, pjesëmarrësit në studim, 3 mijë e 500 gra dhe 3 mijë burra, morën pjesë në testim, transmeton Indeksonline.

Studiuesit u përqendruan në aftësitë e pjesëmarrësve si arsyetimi abstrakt, kujtesa dhe arsyetimi ekzekutiv.

Përveç kësaj, hulumtuesit matën përformancën e tyre njohëse në mënyrë që të arrinin se sa efektiv ishin në punë.

Pjesëmarrësit u përmirësuan kur punuan 25 orë në javë.

Megjithatë, përformanca e tyre u zvogëlua ndjeshëm kur ata filluan të punon për 55 orë në javë.

Ajo që bëri pjesëmarrësit të humbasin kontaktin ishte lodhja dhe stresi. Sipas një prej autorëve kryesorë të studimit, profesor Colin McKenzie, niveli i stimulimit intelektual varet nga orari i punës.

Edhe pse puna mund të stimulojë aktivitetin e trurit, ajo mund të shkaktojë lodhje dhe stres.

Prandaj, mund të ketë ndikim drastik në funksionet e njohjes.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara