Burrat gjithashtu kanë një orë biologjike të fertilitetit, zbulon studimi i fundit

21:33 | 15 Maj 2019

Një studim i fundit ka gjetur se edhe meshkujt kanë një orë trupore biologjike dhe gjithashtu duhet të konsiderojnë moshën kur është fjala për t’u bërë prind.

Burrat që vonojnë atësinë duhet të konsultohen me mjekun e tyre dhe të marrin në konsideratë spermatozoid bankar para moshës 35 vjeçare, sipas studiuesve në Universitetin Rutgers, transmeton portali arbresh.info

Studimi i botuar në revistën Maturitas shqyrtoi 40 vjet kërkimin e efektit të moshës prindërore mbi fertilitetin, shtatzëninë dhe shëndetin e fëmijëve.

Ajo tregoi se mosha e avancuar nëfillimin e familjes mund të ketë një “ndikim të ngjashëm” me atë të nënave më të vjetra, duke ndikuar në shëndetin e partnerëve femra dhe fëmijëve nga rëniet e testosteronit me moshën, degradimin e spermës dhe cilësinë e spermës më të dobët.

“Përderisa është pranuar gjerësisht se ndryshimet fiziologjike që shfaqen te gratë pas moshës 35 vjeç mund të ndikojnë në konceptimin, shtatzëninë dhe shëndetin e fëmijës, shumica e njerëzve nuk e kuptojnë se mosha e tyre e avancuar mund të ketë një ndikim të ngjashëm”, thotë autori studimi Gloria Bachmann Instituti i Shëndetit në Rutgers Robert Ëood Johnson Medical School.

“Ndërsa gratë priren të jenë më të vetëdijshëm dhe më të arsimuar se burrat për shëndetin riprodhues, shumica e njerëzve nuk konsultohen me mjekët, përveç nëse kanë një çështje mjekësore ose pjellore”, shtoi ajo.

Studimi ka gjetur se burrat pas të 40-tave mund të përjetojnë ulje të nivelit të fertiliteti dhe mund të rrezikojnë partnered e tyre me shtatzëni të komplikuar, si diabeti, preeklampsia dhe lindja e parakohshme./arbresh.info/

 

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara