Shënohet Dita Botërore për parandalimin e shfrytëzimit të mjedisit në luftë

07:50 | 6 Nëntor 2018

Çdo 6 nëntor shënohet Dita Botërore për parandalimin e shfrytëzimit të mjedisit në luftë dhe konflikt të armatosur.

Rezoluta e miratuar më 5 nëntor 2001 nga OKB, ka për qëllim që të edukojë njerëzit mbi dëmet e shkaktuar për mjedisin nga luftërat dhe konfliktet e armatosura, përcjell KosovaPress.

Deri më tani është diskutuar më pak për rëndësinë e luftës në mjedis, pasiqë gjithmonë më shumë rëndësi kanë pasur ushtarët apo civilët e vdekur. Ambienti ka qenë gjithmonë një viktimë “e heshtur” e luftës.

Për shkak të teknologjisë së re, nivelet e larta të uraniumit të përdorura në bomba dhe mjedis tjetër të armëve është në rrezik më shumë se kurrë. Dëmi i bërë në mjedis, për shkak të luftës ka efekt të gjatë të qëndrueshme i cila shkatërron burime natyrore dhe ekosisteme. Shëndeti dhe mirëqenia e qytetarit janë në rrezik më shumë se kurrë, që është arsyeja pse kjo ditë shënohet në gjithë globin për të edukuar njerëzit në lidhje me dëmet e luftës në mjedis.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara