Kriminelët e luftës po përgatiten të garojnë për zgjedhjet parlamentare në Serbi

08:14 | 27 Maj 2020

Përfshirja e Kapiten Draganit dhe Vojislav Seseljit për deputetë në Parlamentin e Serbisë ka ngjallë reagime të shumta në opinionin publik.

“Unë mendoj se ajo që dua të vë në rend të ditës ka të bëjë me çdo serb, dhe nuk kam asnjë problem të bashkëpunoj me këdo që është në parlament i cili dëshiron të përfshihet në mbrojtjen e serbëve të persekutuar, “tha deputeti Dragan Vasiljkoviç për TV Serbisë në Pink në maj 17.

Vasiljkoviç është i mirënjohur në të gjithë Ballkanin si “Kapiten Dragan”, një kriminel lufte i cili u kthye në Serbi vetëm në 28 Mars të këtij viti pasi vuajti një burg burg në Kroaci për krimet që ai bëri atje në 1991.

Tani ai është duke u përpjekur të mbledhë nënshkrimet e mbështetjes se i duhet të bëhet kandidat në zgjedhjet parlamentare të ardhshme të Serbisë 21 qershor. Nëse ai ka sukses, do të ketë dy kriminelë lufte që kandidojnë për legjislaturë.

Vasiljkoviç ende nuk ka një program zyrtar politik, por ka thënë se nëse zgjidhet, ai do të vinte në mbrojtje të “serbëve të persekutuar” në Kroaci, Kosovë dhe Mal të Zi.

Ai gjithashtu ka thënë se favorizon lirimin e parakohshëm nga burgu për Milorad ‘Legija’ Ulemek dhe Zvezdan Jovanoviç, të cilët po vuajnë dënime për vrasjen e kryeministrit serb Zoran Gjindjic në 2003. Ai tha se ata duhet të lirohen sepse “ata janë heronj” të cilët luftuan në emër të serbëve.

Krimineli tjetër i luftës që ka njoftuar kandidaturën e tij është kreu ultranacionalist i Partisë Radikale Serbe Vojislav Seselj, i cili u dënua nga Mekanizmi për Gjykatat Ndërkombëtare të Krimeve për kryerjen e krimeve të luftës kundër kroatëve në vendin e tij në 1992.

 

Politikani veteran Seselj ishte tashmë një deputet në parlamentin e fundit të Serbisë – edhe pse bindja e tij duhej ta kishte skualifikuar atë nga ulja në legjislaturë – dhe ai tani po kandidon përsëri.

Jovana Kolaric, një studiuese në Qendrën për të Drejtën Humanitare, një OJQ me qendër në Beograd që merret me krime lufte në ish-Jugosllavi, tha se ekziston një kontradiktë midis retorikës së qeverisë serbe në lidhje me përqendrimin në të ardhmen dhe praktikën e saj të lavdërimit të njerëzve që kryen krime lufte në të kaluarën.

“” Duke parë të ardhmen “, Serbia shtyp dhe promovon libra nga njerëz të dënuar për krime lufte, citon përvojat e tyre të kohës së luftës si shembull dhe u jep atyre haraç në mënyra të ndryshme,” tha Kolaric.

Vitin e kaluar, Ministria Serbe e Mbrojtjes organizoi një ngjarje për të promovuar një libër që mohon që forcat serbe të Bosnjës ishin përgjegjës për masakrën e 71 personave në Tuzla në Bosnje në 1995, dhe një tjetër ngjarje për të promovuar një libër të ish gjeneralit të Ushtrisë Jugosllave Nebojsa Pavkoviç, i cili aktualisht po vuan dënimin me burg për krime lufte në Kosovë.

 

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara