Kosova kërkon gjykatë speciale edhe për Serbinë

23:52 | 10 Janar 2019

Dardan Gashi, zëvendëskryeministër dhe ministër i Diasporës, tani edhe përfaqësues në Delegacionin Shtetëror në bisedime me Serbinë, në Interaktiv të KTV-së, foli për takimin e parë që u zhvillua në Bruksel me Federica Mogherinin.

Ai ka bërë të ditur se ekipi negociator i Kosovës po kërkon gjykatë speciale edhe për Serbinë.

“Takimi ka qenë shumë i mirë dhe përmbajtësor. Ka zgjatë mbi një orë. Kemi folur edhe për temat që tani nuk janë ngritur fare në bisedimet teknike. Kemi hasur në mirëkuptim, mbetet e hapur kur do të shkojmë përsëri në bisedime”, tha ai.

Gashi tha se temat që kanë ngritur nga ky delegacion, e që s’janë ngritur më parë, janë krimet e luftës e çështja e të pagjeturve.

“Nuk është më dialog teknik, është dialog politik kjo duhet të përfundojë me marrëveshje politike. Duhet të përfundojë me njohje të ndërsjellët. Çështje parimore do të jetë ajo e të pagjeturve”, tha Gashi.

Ai tha se Serbia ka informata se kush ka kryer krime, e tani do Delegacioni Shtetëror do të futet në tema më të thella. “Ne jemi të vendosur të kërkojmë drejtësi për krimet e luftës”, tha ai. Duke shtuar se delegacioni do të kërkojë të formohet një gjykatë ndërkombëtare që merret me këto krime.

Gashi tha se temën e krimeve të luftës, e kanë prezantuar në Bruksel dhe nuk kanë hasur në hezitim por vetëm mirëkuptim. “Temat e krimeve të luftës e të pagjeturve, për ne janë esenciale”, tha tutje.

Se s’do të ketë dialog pa u hequr taksa ndaj Serbisë, kërkesë nga BE-ja, Gashi tha se taksën e kanë vendosur për shkak të agresivitetit të Beogradit ndaj Kosovës.

“Neve na është dashur si qeveri të reagojmë e të tregojmë se jemi shtet serioz”, tha ai.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara