Të gjithë kanë qejf të paguhen pa punuar

14:39 | 9 Shkurt 2019

Një eksperiment i kufizuar me “të ardhura themelore” në Finlandë nuk arriti të lëvizë gjilpërën me papunësi ose me vetëpunësim, por ata që merrnin paratë e qeverisë, raportuan se ndjeheshin më të lumtur, me surprizën e askujt.

Duke filluar nga viti 2017, rreth 2,000 përfitues të socialit të papunësisë iu dhanë një pagë mujore prej 560 euro, pa taksa dhe pa kushte, si pjesë e një eksperimenti në thjeshtimin e mirëqenies dhe uljen e papunësisë, transmeton portali arbresh.info.

Një raport paraprak i botuar të premten nga administrata finlandeze e ndihmës sociale Kela tregon se efekti i eksperimentit mbi papunësinë ose vetëpunësimin ka qenë pothuajse jo ekzistent.

Megjithatë, përfituesit e stipendionit raportuan se ndiheshin më të lumtur dhe më pak të theksuar sesa grupi i kontrollit, i përbërë nga ata që morën papunësi tradicionale dhe përfitimet e mirëqenies.

“Marrësit e të ardhurave themelore kishin më pak simptoma të stresit, si dhe më pak vështirësi për t’u përqendruar dhe më pak probleme shëndetësore sesa grupi i kontrollit”, tha Minna Ylikännö, studiuese kryesore në Kelë.

“Ata ishin gjithashtu më të sigurt në të ardhmen e tyre dhe në aftësinë e tyre për të ndikuar në çështjet shoqërore”.

Megjithatë, ata nuk ishin “më të mirë apo më keq se grupi i kontrollit për të gjetur punë në tregun e hapur [të punës]”, sipas Ohto Kanninen, koordinator hulumtues në Institutin e Punës për Kërkime Ekonomike./Arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara