Si i një kirurg mysliman i shek. 10-të revolucionarizoi procedurat kirurgjikale

08:26 | 6 Maj 2020

Përkthimet e veprave të Al Zahrawi për operacionet janë mësuar nëpër universitetet europiane për disa shekuj.

Abu al Qasim al Zahraëi ishte një njeri para kohës së tij. I njohur si babai i operacionit operativ, ai shpiku mbi 200 mjete kirurgjikale, të cilat shpëtuan miliona jetë. Megjithatë, ai nuk morri meritat që meritonte për punën e tij, shkruan TRT, transmeton portal arbresh.info

Një nga librat shumë të vlerësuar të Al Zahrawi është ‘Al Tasrif’, enciklopedia e parë e ilustruar e mjeteve kirurgjikale, e cila u përdor si një manual në universitetet europiane për 500 vjet duke ndikuar në perspektivat shkencore moderne mbi kirurgjinë operative dhe duke kontribuar në Rilindjen e Europës. Libri ka 30 kapituj, një rezultat i 50 viteve të praktikës dhe përvojës mjekësore të Zahrawi.

Zakonisht i njohur me emrin e tij Latin (ised) Albucasis, aftësitë dhe njohuritë e al Zahraëi për kirurgjinë i fituan atij titullin e kirurgut më të madh mesjetar të botës islame dhe mesjetës.

Ai filloi përdorimin e lëngut për qepje të brendshme dhe instrumentet e tij kirurgjikale përdoren edhe sot. Al Zarhaëi u ndikua nga trajtimet e sëmundjeve siç u tha Profeti Muhamed dhe i përdori ato për të trajtuar njerëzit.

Ai zhvilloi mjete kirurgjikale për lindjet përmes operacionit dhe ishte i pari që zbuloi shkakun rrënjësor të paralizës. Para tij, nuk dihej se çfarë shkaktoi saktësisht paralizën. Al Zahraëi shpjegoi se si vjen nga thyerja e shtyllës kurrizore. Ai është gjithashtu i njohur për përdorimin e një kombinimi unik të kimikateve për sterilizimin e mjeteve kirurgjikale, të cilat patën një ndikim të ngjashëm me vetitë anti-bakteriale në epokën tone, transmeton portal arbresh.info

Mbi njëqind vjet pas vdekjes së Zahraëi, përkthyesi i njohur italian i dorëshkrimeve shkencore Gerard i Kremones mbërriti në Spanjë për të përkthyer veprën e tij nga arabishtja në latinisht. Deri në vitin 1250, Anglia kishte dorëshkrimin e saj të parë, tani më të vjetër, mjekësor dhe sipas British Medical Journal, ajo ka një “ngjashmëri befasuese” me enciklopedinë e Al Zahrawi.

Periusha mes shekullit të VIII dhe XII njihet edhe si Epoka e Artë Islame, pasi atë periudhë janë shfaqur një numër i madh studiuesish.  Intelektualët myslimanë bënë shpikje themelore, duke kontribuar në degë të ndryshme të njohurive njerëzore si filozofi, astronomi, matematikë dhe mjekësi.

Al Zahraëi gjithashtu luajti një rol kryesor në diagnozën neurokirurgjikale, e cila përfshin menaxhimin e dëmtimeve të kokës, dëmtimet e shtyllës kurrizore, frakturat e kafkës, hidrocefalus dhe efuzione subdural.

I lindur më 936 në El Zahra  afër Kordobës në Spanjën e Jugut, Zahraëi u rrit në moshë gjatë kohës së Kalifatit Umajad, një nga periudhat më të prosperuara të historisë islame.

Si gjeni i mjekësisë  ai kaloi më shumë se 50 vjet duke shërbyer si mjek i gjykatës në kalifin e dytë të Kordobës, al Hakam II dhe al Mansur, sundimtarin de fakto të Spanjës Myslimane pas vdekjes së al Hakamit.

Al Zahraëi ka ka dhënë kontribute të konsiderueshme edhe në kirurgjinë e fëmijëve. Ai ishte i parë që shpjegoi hollësisht apsketet mjekësore të hemofilisë.

Besohet se ky ka qenë edhe kirurgu i parë që ka përdorur zorrët e macave për qepje.  Praktika e thurjes së çarjeve dhe plagëve të brendshme duke përdorur një fije si materiali i bërë nga zorrët e kafshëve u ndoq për disa shekuj.

Në fushën e obstetrikës dhe gjinekologjisë, Al Zahraëi përshkroi disa instrumente të përdorura për lindje dhe ishte i pari që përshkroi “pozicionin e Ëalcher” në obstetrikë dhe gjithashtu i pari që mësoi pozicionin e litotomisë për operacionet vaginale.

Enciklopedia mjekësore prej 30 vëllimesh e Zahraëi përbëhet nga tre libra mbi kauterizimin, prerjen, perforimin, veneseksionin, plagët dhe vendosjen e kockave.

Në librin e tij , “Liber Servitoris”, ai flet gjithashtu për disa këshilla se si të përgatiten ilaqet mjekësore.

Shkrimet mjekësore të Al Zahraëi u vlerësuan shumë në Perëndim pas përkthimit të tyre nga Gerard i Kremones, Rogerius Frugardi, Ronaldus Parmensis etj. Pranimi i përgjithshëm beson se mësimet e tij kirurgjikale ishin më të përparuara në mesjetë deri në shekullin e trembëdhjetë.

Kirurgu i famshëm francez i shekullit XIV Guy de Chauliac e citoi atë mbi 200 herë në librin e tij, i cili u botua në qytete si Venecia, Bazeli dhe Oksford gjatë shekullit të 18-të.

Pas një karriere të gjatë dhe të dalluar mjekësore, ai vdiq në vitin 1013 pas Krishtit në moshën 77 vjeç./arbresh.info/

Lajmet më të lexuara