Roboti prift që po revolucionarizon besimin

14:32 | 29 Gusht 2019

A mundet një prift android të rigjenerojë interesin për Budizmin?

Mund të duket si pa kuptim, por një tempull japonez 400-vjeçar ka krijuar një robot të quajtur Mindar për të predikuar.

Androidi me madhësinë e një të rrituri, i modeluar pas Kannon Bodhisattva, Hyjneshës Budiste të Mëshirës, ??u prezantua në tempullin Kodaiji në Kioto në fillim të këtij viti.

Edhe pse disa kritikë e kanë krahasuar atë me “përbindëshin e Frankenstein”, merret vesh mirë me kolegët, të cilët thonë se po bën mrekulli për traditën shpirtërore të themeluar nga Siddhartha Gautama mbi 2.500 vjet më parë.

“Dallimi i madh midis një murgu dhe një roboti është se ne do të vdesim”, thotë murgu Budist, Tensho Goto, duke theksuar “pavdekësinë” e androidit.

“Mindar mund të takojë shumë njerëz dhe të ruajë shumë informacion me kalimin e kohës. Ai do të zhvillohet pafundësisht.”

“Budizmi nuk është një besim në një Zot, po ndjek rrugën e Buddhës,” shton ai. “Nuk ka rëndësi nëse përfaqësohet nga një makinë, një copë skrap apo një pemë.”

Duke qëndruar në lartësi 195 centimetra, Mindar është bërë kryesisht nga alumini, megjithëse duart, fytyra dhe supet e tij janë të mbuluara me silikon për tu dukur të ngjashme me lëkurën e njeriut.

Androidi është programuar për të dhënë një predikim 25-minutësh në Sutra Zemra, një shkrim Budist, ndërsa lëviz  krahët dhe kokën.

Mindar u zhvillua si një bashkëpunim midis tempullit Kodaiji dhe profesorit të robotikës Hiroshi Ishiguro të Universitetit Osaka, me një kosto të raportuar rreth 1 milionë dollarë

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara