Njeriu që shpëtoi mbi dy milionë fëmijë

09:39 | 16 Maj 2018

Gjaku i tij u shpëtoi jetën të 2.4 milionë fëmijëve, ai kreu dhurimin e tij përfundimtar.

Në vitin 1951, 14-vjeçari James Harrison nga Australia u zgjua nga një operacion i madh. Mjekët hoqën një nga mushkëritë e tij dhe e mbajtën në spital për tre muaj.

Gjatë kësaj kohe të vështirë, Harrison mësoi se ai ishte gjallë kryesisht për shkak të një sasie të madhe të gjakut të transfuzuar që kishte marrë. Pastaj ai u zotua se do të bëhej vet donator.

Ish ligjet australiane kërkonin që donatorët e gjakut të ishin të paktën 18 vjeç, kështu që djali duhet të priste edhe 4 vjet të tjera. Por Harrison mbajti premtimin e tij.

Duke dhuruar rregullisht Shërbimin e Gjakut të Kryqit të Kuq Australian për 60 vjet, organizata vlerëson se Harrison ka shpëtuar miliona jetë. Menjëherë pasi Harrison u bë një dhurues, mjekët i thanë atij se gjaku i tij mund të zgjidhte një problem vdekjeprurës, transmeton rtv21.tv.

“Në Australi deri në vitin 1967 kishte mijëra foshnja që po vdisnin çdo vit, mjekët nuk e dinin pse, dhe kjo ishte e tmerrshme”, tha për CNN Jemma Falkenmire nga Shërbimi i Gjakut të Kryqit të Kuq Australian. “Gratë kanë pasur dështime të shumta dhe foshnjat po lindin me dëmtime të trurit”.

Tani e doktorët e dijnë se shkaku i këtyre gjërave të tmerrshme ishte një sëmundje ku gjaku i një gruaje shtatzënë fillon të sulmojë qelizat e gjakut të foshnjës së saj të palindur.

Sëmundja Rhesus ndodh kur një grua shtatzënë ka gjak rhesus negativ (RhD negative) dhe foshnja në barkun e saj ka gjak rhesus-pozitiv (RhD pozitiv), i trashëguar nga babai. Nëse nëna është sensibilizuar në gjakun rhesus-pozitiv, zakonisht gjatë një shtatzanie të mëparshme me një fëmijë rhesus-pozitiv, ajo mund të prodhojë antitrupa që shkatërrojnë qelizat e “qelizave të huaja” të foshnjës. Mjekët zbuluan se Harrison ka një antitrup të rrallë në gjakun e tij dhe në vitet 1960 ata punonin së bashku gjerësisht, duke e përdorur atë për të zhvilluar një injeksion të quajtur Anti-D. Anti-D parandalon nënat me gjak rhesus negativ nga zhvillimi i antitrupave RhD gjatë shtatzënisë së tyre.

Mjekët nuk e kanë të qartë se pse Harrison ka këtë lloj të rrallë të gjakut. Mendja e tyre më e mirë sugjeron se mund të ketë diçka me transfuzionet që ai ka marrë kur ishte 14 vjeç. Shërbimi i gjakut gjithashtu thotë se nuk ka më shumë se 50 njerëz në Australi që dihet se kanë antitrupa. “Çdo qese e gjakut është e çmuar, por gjaku i Jakobit është veçanërisht i jashtëzakonshëm.

Çdo grumbull Anti-D që është bërë ndonjëher

ë në Australi ka ardhur nga gjaku i James “, tha Falkenmire. Më shumë se 17% e grave në Australi janë në rrezik, kështu që James ka ndihmuar të shpëtojë shumë jetë. Rreth 2.4 milionë, për të qenë të saktë.

I njohur si “Njeriu me krahun e artë”, James Harrison ka bërë 1,173 dhurime për plazma gjaku – 1,163 nga krahu i djathtë dhe 10 nga e majta.

“Është diçka që mund të bëj. Është një nga talentet e mia, ndoshta talenti im i vetëm, është që unë të jem dhurues i gjakut “, tha heroi.

Të premten, Harrison bëri dhurimin e tij të fundit.

 

Shpërndaje në rrjete sociale