Meteorët zbulojnë burimin e ujit në Mars, thonë shkencëtarët

09:32 | 1 Prill 2020

Një nga misteret më të madhe në shkencë është nëse ka ujë në Mars. Hulumtimi i ri thotë se përgjigjja qëndron te meteoritet nga Marsi që kanë rënë në Tokë.

Sipas disa raportimeve, Marsi mund të jetë planet i ngrohtë dhe i lagësht për miliarda vjet para se atmosfera e tij të ngrihej siç e njohim ne sot, transmeton portal arbresh.info

Por nga vjen uji në Mars?

Për t’iu përgjigjur kësaj pyetje, shkencëtarët kanë hulumtuar shtresat në Mars. Mostra e këtij studimi ishin meteorët, korja e të cilave u morr për të studiuar sasinë e ujit në Mars, që sipas shkencëtarëve është deri në 35 përqind.

Meteoritet, të quajtur “Black Beauty” dhe “Allan Hills”, kanë zbuluar të kaluarën e Marsit, duke përfshirë informacione të tilla si mënyra se si u formua planeti, por edhe kur u shfaq uji.

Sipas CN Gezencave të transmetuara nga CNN, kur shikuan dy meteoritë, studiuesit kryen një analizë kimike në kërkim të dy llojeve të izotopeve hidrogjen. Izotopet janë atome që përbëjnë elementet kimike.

Ata posaçërisht kërkuan “hidrogjen të lehtë” dhe “hidrogjen të rëndë”, sepse raporti i dy izotopëve mund të përdoret për të kuptuar origjinën e gjurmëve të ujit që gjenden në shkëmbinj.

Meteoritet Black Beauty dhe Allan Hills sugjeruan dy burime të ndryshme uji në Mars, bazuar në izotopet e tyre.

“Këto dy burime të ndryshme të ujit në brendësi të Marsit mund të na tregojnë diçka për llojet e objekteve që ishin në dispozicion për t’u shkrirë në tokë, planetë shkëmborë”, tha studiuesi Barnes. “Ky kontekst është gjithashtu i rëndësishëm për të kuptuar moshën dhe astrobiologjinë e Marsit”.

Planetimale ishin blloqet ndërtuese të planetëve që përbëjnë sistemin tonë diellor sot. Ato përbëhen nga copa gazi dhe pluhuri që vijnë nga formimi i diellit tonë. Me kalimin e kohës, ata morën përmasa dhe u përplasën me njëri-tjetrin, duke formuar planetin.

Në rastin e Marsit, dy planetimimale të ndryshme me përmbajtje shumë të ndryshme të ujit mund të përplasen dhe asnjëherë nuk përzihen plotësisht, thanë studiuesit.

Kjo është shumë e ndryshme nga teoria e mëparshme për formimin e Marsit, i cili sugjeroi që formimi i tij ishte i ngjashëm me planetin Tokë.

“Hipoteza mbizotëruese ishte se brendësia e Marsit ishte e ngjashme me Tokën, “tha Barnes, raporton CNN”. Pra, ndryshueshmëria në raportet e izotopit të hidrogjenit brenda mostrave të Marsit ishte për shkak të ndotjes së Tokës ose implantimit atmosferik ndërsa u nis nga Marsi, “përfundoi ai./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara