Kartëmonedha e parë në SHBA para 157 viteve

10:41 | 10 Mars 2019

Qeveria e Shteteve të Bashkuara të Amerikës më 10 mars të vitit 1862, nxori në qarkullim kartëmonedhën për herë të parë.

Deri atëherë, njësia monetare amerikane ishte tradicionalisht vetëm në formën e monedhave prej ari dhe argjendi, vlera e të cilave varej nga pesha e tyre.

Kongresi votoi të sillte në qarkullim kartëmonedhën për të mbuluar koston e madhe të luftës civile. Kartëmonedhat që u nxorën në qarkullim në atë kohë ishin të vlerave 5, 10 dhe 20 dollarë.

Qeveria deklaroi se paratë prej letre mund të përdoreshin për të shlyer të gjitha borxhet shtetërore dhe private.

Emri zyrtar i parasë prej letre ishte kartëmonedhë e ligjshme, mirëpo amerikanët i quanin kartëmonedhat ‘letra të gjelbra’ pasi ato ishin shtypur me ngjyrë të gjelbër.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara