Figurat historike nga Lindja e Mesme që patën ndikim në botë

10:28 | 17 Maj 2020

Nga shkenca në politikë, njerëzit nga Lindja e Mesme dhe Afrika Veriore kanë lënë gjurmë në skenën botërore.

Sidoqoftë, me kalimin e kohës, vijnë një pjesë e vogël e njerëzve nga rajoni me një vullnet të pakendshëm, duke u ngritur nëpër sfida dhe duke ndryshuar rrënjësisht botën për më mirë, duke fituar emrat e tyre një vend në librat e historisë së të gjitha kombeve.

Këta arabë ishin baballarë të kombeve, gjenitë, udhëheqësit politikë dhe aktivistët që ndihmuan rajonin të realizonte potencialin e tij të plotë, të hidhnin poshtë traditat e vjetruara dhe të përqafonin madhështinë e tij të vërtetë, transmeton portal arbresh.info

Fatima al-Firi

Një muslimane arabe, Fatima Al-Fihri është besuar me themelimin e instituteve arsimore më të vjetra, Universiteti i Al-Quaraouiyine në Fes, që është funksional edhe sot.  Fatima al-Firi lindi në vitin 800 p.k dhe së bashku me motrëne  saj Miriam, ndoqën shkollën dhe u arsimuan. jo emigroi nga Tunizia në Fes në Marok, dhe për shkak të dashurisë në shtëpinë e saj të re, ajo dhuroi trashëgiminë e saj për të themeluar universitetin e lartpërmendur.Universiteti i themeluar nga ajo, është institucioni i parë në botë që ofron grada të bazuara në fusha të ndryshme të studimi, ku përfshihen studimet islamike, matematika dhe shkenca.

Hassan Ibn Al-Haytham

I njohur si babai i optikës modern, Hassan Ibn Al-Haytham ishte matematicionet, astronom dhe fizicient gjatë epokës së artë islame. Puna e tij kontribuoi në lulëzimin e shkencës optike dhe në kuptimin e perceptimit vizual. Mbrapa ditës, njerëzit mendonin se projektet e lehta nga syri i një personi për të ndriçuar një objekt, por Ibn Al-Haytham kishte një numër eksperimentesh në librin e tij Kitab Al-Manazer që kishte provuar se drita bie mbi një objekt dhe më pas është reflektohet në syrin e një personi. Shkencëtari me origjinë nga Iraku emigroi në Kajro gjatë Kalifatit Fatimid dhe i kaloi ditët e tij duke punuar në rafinimin e të kuptuarit tonë modern të optikës fizike; ai u quajt “Ptolemeu i Dytë”.

Al –Kindi

I njohur si babai i filozofisë arabe, Al-Kindi lindi në Kufa në zemrën e Kalifatit Abasid rreth vitit 801 pas Krishtit. Ai udhëtoi në Bagdadit për të mësuar rreth matematikës, filozofisë dhe muzikës. Shkencëtari i shquar ishte një nga të parët që mësoi për filozofinë Greke dhe Helenike dhe e integroi atë me vizionin e tij për Botën Myslimane. Ai gjithashtu u bë një figurë e dukshme në Shtëpinë e njohur të Urtësisë, një qendër kryesore intelektuale në Bagdad. Për më tepër, ai është një nga shkencëtarët e parë që prezantoi numrat indianë në botën arabe, transmeton portal arbresh.info

Zenobia

Në shekullin e III-të para Krishtit, mbreti i Palmiras në Siri dhe një vasal i Perandorisë Romake, triumfuan mbi Sasanidët Persianë, duke e ngritur provincën e Palmyra-s në një fuqi rajonale. Si pasojë, ndikimi i tij u rrit dhe bashkë me të, gruaja e tij, Zenobia. Zenobia morri sundimin e Palmiras pas vrasjes së burrit të saj. Ajo loboi për pavarësinë e Palmiras nga Perandoria Romake, duke e quajtur veten Perandoreshë dhe duke duke përdorur një epokë prosperiteti në historinë e Levantit.

Saad Zaghloul

Babai i Revolucionit të vitit 1919, Saad Zaghloul ishte lider politik me origjinë nga Egjipti. Ai lindi në fshatin Ibyana në Kafr El Sheikh dhe vazhdoi të përfundojë arsimin e tij në Universitetin Al-Azhar dhe më pas studioi Ligjin Francez në Universitetin e Kajros. Zyrtari i ri i qeverisë u ngrit në radhët, duke kulmuar përpjekjet e tij me emërimin e tij si Kryeministër i Egjiptit. Ai drejtoi një delegacion zyrtar të Egjiptit në Konferencën e Paqes në Paris me një kërkesë që Mbretëria e Bashkuar të njohë zyrtarisht pavarësinë e Egjiptit. Britanikët e kapën atë dhe ai u internua në Maltë. Mungesa e tij çoi në ngritjen e popullit egjiptian në Revolucionin e 1919.

Habib Bouriguiba

Lindur në qytetin e Monastirit në një familje modeste prej tetë vetash, Habib Bouriguiba u rrit për të ndryshuar historinë e Tunizisë. Babai i shtetit modern tunizian u zhvendos në kryeqytet duke kërkuar një diplomë nga Kolegji Sadiki pastaj në Lycée Carnot. I ngritur nën pushtimin francez të Tunizisë, ai u rrit për të përbuzur mbajtjen e Parisit mbi vendin e tij, dhe herët në jetën e tij, ai u bashkua me lëvizjen kombëtare për të denoncuar pabarazinë. Në vitet e mëvonshme, ai shërbeu si udhëheqësi i vendit për pavarësi; përpjekjet e tij çuan në përfundimin e protektoratit 75-vjeçar, duke nxitur kohën për republikën moderne tuniziane.

Zaha Hadid

Gruaja e parë që mori çmimin e Arkitekturës Pritzker, Zaha Hadid. Me origjinë nga Iraku, ajo ka bërë revolucion në arkitekturën modern. Hadid lindi në Bagdad në një familje të klasës së lartë irakene dhe së shpejti, ajo u transferua në Liban për të studiuar matematikë në Universitetin Amerikan në Beirut. Pastaj u transferua në Londër për të studiuar në Shkollën e Arkitekturës të Shoqatës Arkitektonike. Atje, ajo ishte e njohur për mënyrën e saj krijuese dhe inovative të të menduarit; një nga profesorët e saj madje tha që ajo ishte “një planet në orbitën e saj”. Hadid u rrit dhe ëndrrat e saj u rritën me të; ajo ka punuar në një numër projektesh, duke përfshirë qendrën ujore për Lojërat Olimpike në Londër 2012, Muzeun e Artit të gjerë të Universitetit Shtetëror të Michigan në Shtetet e Bashkuara, dhe Shtëpinë e Operës Guangzhou në Kinë. Puna e saj është nderuar lart nga arkitektët e mbarë botës./Përgatiti: arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara