Çfarë i bën trurit një libër i mirë?

22:43 | 1 Nëntor 2018

Librat mund të na bëjnë më të mençur, më të informuar, edhe më intelektualisht të përulur.

Por një nga përfitimet më të mëdha që sjell të të lexuarit është empatima më e madhe. Në një fjalë, ju transportoheni në një perspektivë tjetër, e kuptoni dhimbjen dhe gëzimin e të gjitha personazheve, transmeton portali arbresh.info

Kjo mund të lehtësojë vetminë dhe të bëjë jetën tuaj më të këndshme, por gjithashtu edhe më të mirë në fushën e biznesit. Të lexuarit ju ndihmon që të bëni një punë më të madhe mes jush dhe klientit.

Në Universitetin Tufts , Profesor i Zhvillimit të Fëmijëve dhe ekspertit të leximit, Maryanne Wolf shpjegoi neuroscience magjepsëse pikërisht atë që zhytja në një libër të mirë i bën trurit tuaj.

Studimi ka gjetur se gjatë zhytjes në një libër, nuk janë vetëm pjesët e trurit që merren me përpunimin e gjuhës. Në fakt, ju thelloheni në histori dhe truri është në gjendje të pasqyrojë veprimet dhe ndjenjat e personazheve. Pra, nëse dikush në romanin që nuk mund të bini nuk është duke u notuar, seksionet e trurit tuaj që do të ndizen nëse ju vetë po vërtitni nëpër një pishinë gjithashtu aktivizohen.

Për shembull, kur lexoni romanin Ana Karenina, ju kapërceni gjymtyrët e hekurudhave dhe pjesët e trurit marrin në kontroll gjendjen motorike. Kur lexoni për fustanin e mëndafshtë të saj, seksioni i trurit tuaj kanë të bëjnë me aktivizmin shqisor. Në një nivel, truri ia del të përjetojë të njejtën gjë që bëjne personazhet.

Në të vërtetë, kur lexojmë nuk është se ne vetëm e kuptojmë atë libër, por në nivel neurologjik edhe e jetojmë atë.

Sipas studimeve të shumta, leximi ushqen trurin dhe ndjenjat e lexuesit dhe në të njejtën kohë e ushqen ndjenjen e ndjeshmërisë. Kjo është formula për të tejkaluar injorancën, frikën dhe keqkuptimin./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara