9 gushti në kalendarin historik

08:07 | 9 Gusht 2018

Sot data shënon 09 Gusht. Më poshtë do ju njohim me ngjarjet kryesore, cilat figura publike kanë lindur dhe kanë vdekur në këtë datë.

Ngjarje

657 – Lufta e Siffinit.

1139 – Konti Afonso, deklarohet mbreti i parë i Portugalisë dhe shpallë pavarësi nga Castilët.

1309 – Henry VII njihet si Mbreti i Romakëve nga Papa Clement V.

1757 – Beteja e Plasseyes.

1788 – New York ratifikon Kushtetutën e Shteteve të Bashkuara dhe bëhet shteti i 11-të i Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

1822 – José de San Martín arrin në Guayaquil, Ekuador, për të takuar Simón Bolívar.

1847 – Liberia shpallë pavarësinë.

1887 – L. L. Zamenhof botoi librin e parë të gjuhës së planizuar Esperanto në rusisht.

1891 – Franca anekson Tahitin.

1914 – Serbia dhe Bullgaria ndërpresin marrëdhëniet diplomatike.

1944 – V-2 e parë gjermane bie në Britaninë e Madhe.

1944 – Luftës së Kikës Përball njësive të divizioneve 22, 24, 46 e 47 të Korpusit XIII të UNÇJ?së.

1948 – André Marie bëhet kryeministër i Francës.

1953 – Fidel Castro udhëheq një sulm të pa suksesshëm në Moncada Barracks, kështu fillon Revolucioni Kubanez.

1957 – Vritet Carlos Castillo Armas, diktator i Guatemalës.

1958 – Paraqitet Explorer 4.

1963 – Dridhja e Tokës në Shkup, IRJM – 1100 të vdekur

1965 – Iu dha pavarësi e plotë Moldavisë.

1971 – Lëshohet Misioni Apollo 15.

1994 – Presidenti Rus Boris Jellcin pranon që të largojë trupat ruse nga Estonia.

Lindje

1915 – Dhimitër Shuteriqi, shkrimtar dhe poet

1944 – Nexhat Daci, politikan kosovar

1964 – Sandra Bullock, aktore amerikane

1979 – Edona Llalloshi, këngëtarë shqiptarë

Vdekje

1952 – Evita Peron, politikane argjentinase (l. 1919)

2007 – Skip Prosser, basketbollist amerikan (l. 1950)

2009 – Marcey Jacobson, fotograf amerikan (l. 1911)

Shpërndaje në rrjete sociale