Guvernatori i bankës së Anglisë është i gatshëm të zgjasë mandatin e tij për të ndihmuar menaxhimin e Brexit

17:23 | 10 Shtator 2018

Mark Carney ka treguar se është i gatshëm të zgjasë mandatin e tij si guvernator i Bankës së Anglisë për të ndihmuar menaxhimin e pasojave të Brexit marsin e ardhshëm.

Carney konfirmoi se kishte diskutuar me qeverinë se si ai mund të ndihmonte tranzicionin e Mbretërisë së Bashkuar nga Bashkimi Evropian dhe tha se priste që një njoftim të bëhej “në kohën e duhur”.-përcjell arbresh.info

“Unë jam i gatshëm të bëj çdo gjë tjetër që mundem për të promovuar një Brexit të qetë dhe një tranzicion efektiv në Bankën e Anglisë”, tha Carney.

Carney është i huaji i parë që shërben si guvernator i Bankës së Anglisë. Kur u emërua në vitin 2013, ai tregoi se do të shërbejë deri në vitin 2018, por më vonë zgjati atë afat deri në qershor 2019.

“Unë e pranoj plotësisht se gjatë kësaj periudhe kritike, të gjithë bëjnë gjithçka që munden për të ndihmuar daljen nga Bashkimi Europian”, tha Carney të martën para një komiteti parlamentar në Mbretërinë e Bashkuar.

Në javët e fundit ishin ngritur spekulime se Carney do të kërkohet nga qeveria e kryeministrës Theresa May, të qëndrojë në bankën qendrore.

Banka e Anglisë ka bërë lëvizje tentative për të rritur normat e interesit nën shikimin e Carney’s, më së fundmi në gusht.

Ndërsa kritikët kanë ngritur dyshime rreth rastit për rritjen e normave, Carney është sulmuar gjithashtu nga disa mbështetës të Brexit për atë që e shohin si ndërhyrjet e tij në debatin politik.

Jacob Rees-Mogg, një anëtar i parlamentit dhe mbështetës i ashpër i Brexit, e përshkroi Carney në gusht si “prift i lartë i frikës së projektit”, pasi bankieri qendror paralajmëroi se kishte një rrezik “të papëlqyeshëm” të Britanisë që u rrëzua nga Bashkimi Evropian.

Lënia e bllokut pa një marrëveshje mbi tregtinë mund të kërkojë që Banka e Anglisë të ulë normat e interesit dhe të vendosë masa emergjente në një përpjekje për të siguruar sistemin financiar dhe ekonominë më të gjerë.

Carney, një ekonomist i arsimuar në Harvard dhe ish-bankier i Goldman Sachs (GS), ishte guvernator i Bankës së Kanadasë përpara emërimit të tij në Mbretërinë e Bashkuar./Arbresh.info

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara