COVID-19, goditja më e madhe në ekonominë globale që nga Lufta e Dytë Botërore

11:25 | 9 Prill 2020

“Do të ndikojë në ekonomitë në zhvillim të bankave dhe rikuperimi i shpejtë nuk është i garantuar”, bëri të ditur Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim në një deklaratë

Pandemia e koronavirusit të ri (COVID-19) pritet të shkaktojë “ndërprerjen më të madhe të aktivitetit ekonomik global që nga Lufta e Dytë Botërore”, tha të mërkurën Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH).

“Do të ndikojë në ekonomitë në zhvillim të bankave dhe rikuperimi i shpejtë nuk është i garantuar”, bëri të ditur Banka në një deklaratë.

Në skenarin pozitiv të bankës, normaliteti pritet të kthehet në gjysmën e dytë të vitit 2020, por nëse izolimet mbesin shumë më gjatë, efektet në ekonomi do të jenë më të thella.

“Kjo do të ketë një ndikim negativ në shkallën e mundshme të rritjes afatmesme dhe mund të rezultojë në dëmtim të thellë strukturor të industrive të shërbimit të konsumatorit, si linjat ajrore, kinematë dhe restorantet, megjithëse të tjerat, përfshirë furnizimet ushqimore, mund të përfitojnë”, thuhet më tej.

Paralajmëroi për borxhin publik për shkak të virusit. “Izolimet do të impononin një kosto të madhe fiskale dhe do të rezultonin në rritje të mprehta të borxhit publik. Këto nivele të reja të borxhit mund të jenë të përballueshme në disa vende për shkak të interesave shumë të ulëta të interesit, por ekonomitë e tjera mund të përballen me kufizime fiskale detyruese”.

Pas shfaqjes dhjetorin e kaluar në qytetin Wuhan të Kinës, koronavirusi është përhapur në mbarë globin, duke shkaktuar mbi 88 mijë të vdekur ndërsa mbi 330 mijë janë shëruar deri më tani./AA

 

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara