Bashkimi Evropian sheh ngadalësim të rritjes së euros në mes të tregtisë së Italisë dhe rreziqeve të Brexit

12:29 | 8 Nëntor 2018

 Rritja e eurozonës pritet të ngadalësohet në vitet e ardhshëm pasi blloku përballet me rreziqe nga politikat ekonomike të SHBA, kushtet e paqarta të Britanisë për divorc nga BE dhe planet e lira të shpenzimeve në anëtarët e borxhit të lartë, siç është Italia, tha Komisioni i Bashkimit Evropian.

Në parashikimet tremujore ekonomike të lëshuara të enjten, ekzekutivi i BE rishikoi vlerësimet e rritjes së saj për zonën e euros vitin e ardhshëm dhe parashikoi një ngadalësim të zgjatur deri në vitin 2020, vitin e fundit për të cilin parashikimet janë në dispozicion.-përcjell arbresh.info

Rishikimi, megjithëse i pritur, mund të komplikojë planet e Bankës Qendrore Evropiane për të zbutur programin e tij stimulues këtë vit, por në lajme më pozitive për BQE, komisioni parashikon një inflacion më të lartë prej 1.8 përqind këtë vit dhe bllokun e ardhshëm. BQE synon një normë afër 2 përqind.

Sipas parashikimeve, zona e euros do të rritet për 2.1 për qind këtë vit pas një zgjerimi prej 2.4 për qind në vitin 2017. Ngadalësimi do të vazhdojë vitin e ardhshëm, kur rritja pritet të jetë 1.9 për qind, pak më poshtë vlerësimit të mëparshëm prej 2.0 për qind.

Megjithëse të gjitha shtetet e eurozonës pritet të vazhdojnë të rriten, në vitin 2020 ekonomia e bllokut do të reduktojë më tej ritmin e zgjerimit të saj në 1.7 përqind, tha komisioni në vlerësimet e tij të para për atë vit.

Gjermania, ekonomia më e madhe e bllokut, pritet të zgjerohet me 1.7 për qind këtë vit pas rritjes prej 2.2 për qind në vitin 2017, tha Komisioni duke rishikuar vlerësimin e tij të mëparshëm prej 1.9 për qind. Vitin e ardhshëm rritja gjermane do të jetë 1.8 përqind në vend të 1.9 përqind. Do të kthehet në 1.7 përqind në vitin 2020.

Parashikimet e rritjes u rishikuan edhe për Francën dhe Italinë, ekonomitë e dyta dhe të treta më të mëdha në eurozonë, ndërsa Italia mbeti performuesi më i keq në zonën e monedhës së përbashkët, me një rritje parashikimi prej vetëm 1.1 për qind këtë vit, 1.2 për qind vitin e ardhshëm dhe 1.3 përqind në vitin 2020.

Rritja e dobët e Italisë përputhet pjesërisht vetëm nga Britania e Madhe, e cila nuk është anëtare e eurozonës dhe do të largohet nga BE në mars. Ekonomia britanike vlerësohet të zgjerohet me 1.3 për qind këtë vit dhe me 1.2 për qind në vitin e ardhshëm, në përputhje me parashikimet e mëparshme. Në vitin 2020 rritja pritet të mbetet në 1.2 për qind./Arbresh.info

Shpërndaje në rrjete sociale