Shkencëtarët: Uji ndihmon në hulumtimin e viruseve

11:57 | 17 Shtator 2020

Shkencëtarët në Universitetin Shtetëror Tyumen kanë zbuluar se mikro pikat që notojnë mbi një sipërfaqe të nxehtë uji mund të mblidhen në struktura me simetri të “ndaluar”.

Një fenomen i tillë do të ndihmojë për të kuptuar më mirë sesi sillen bakteret në aerosole, madje edhe viruse të ngjashme me SARS-KoV-2, të cilat shkaktojnë pandeminë e koronavirusit, transmeton portali arbresh.info.

“Bakteret dhe viruset transmetohen në distanca të gjata nga aerosoli. Sidoqoftë, është e pamundur të përqendrohesh në një pikë aerosoli me mikroskop për të hetuar se si sillen mikroorganizmat”, tha një bashkëpunëtor i hulumtimit në Institutin për Biologjinë Mjedisore dhe Bujqësore, një profesor në Universitetin Ëinscoin në SHBA, Mikhail Nosonovsky.

Shkencëtarët kanë formuar grupe pikash duke ngrohur me lazer sipërfaqen e ujit. Vëmendja e tyre u tërhoq nga një grup prej rreth tridhjetë pikash. Doli që forma e grupeve të vegjël nuk duhet të jetë vetëm gjashtëkëndore, si në rastin e një foleje.

“Ne kemi parë forma atipike dhe” të ndaluara “: katrore, pesëkëndëshe dhe heptagonale. Mjafton të shtojmë vetëm një pikë dhe struktura e tërë grupit të ndryshojë plotësisht. Me grupe të tilla të vogla është më e lehtë të punosh – sa më pak pika, aq më shumë më lehtë është t’i ndjekësh ato, “shpjegoi Nosonovski.

Grumbuj uji me pika u zbuluan nga Aleksandar Fedorec, Doktor i Shkencave Teknike, Shef i Laboratorit të Teknologjisë Mikrofluide të Institutit “X-BIO” të Universitetit të Tyumen në 2004. Grumbuj të tillë tani po eksplorohen në Rusi, Japoni, Shtetet e Bashkuara dhe Izrael./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara