Njerëzit asimptomatikë me Covid-19 e përhapin sëmundjen më shpejt sesa mendohej

10:11 | 22 Nëntor 2020

Ekzaminimi sistematik dhe metaanaliza e tre koronavirusëve njerëzorë sugjerojnë që individët e infektuar me koronavirus ka të ngjarë që ta përhapin sëmundjen një javë pas shfaqjes së simptomave.

Infeksioni i koronavirusit duket se e arrin kulmin në traktin e sipërm respirator në fillim të sëmundjes, deri në ditën e pestë, ndërsa mendohet se kjo mund të jetë arsyeja se pse pandemia po përhapet shumë shpejt, transmeton portal arbresh.info

Deri më sot, provat e virusit SARS-CoV-2 tregojnë një model të periudhës infektive nëntë ditore. Meqenëse studimi shqyrton vetëm rastet e konfirmuara, jo ato që mund të jenë ekspozuar, nuk mund të sigurojë depërtim në kohëzgjatjen e rekomanduar të karantinës.

Megjithëse ngarkesat virale duket se janë të ngjashme midis njerëzve të infektuar me koronavirus SARS-CoV-2 të cilët zhvillojnë simptoma dhe atyre që nuk shfaqen, shumica e studimeve sugjerojnë që individët asimptomatikë mund të dëbojnë virusin më shpejt dhe të jenë ngjitës për më pak kohë.

Edhe pse materiali gjenetik i virusit SARS-CoV-2 ende mund të zbulohet në mostrat e frymëmarrjes ose jashtëqitjes edhe pas disa javësh, asnjë virus i gjallë që mund të shkaktojë infeksion nuk është gjetur në mostrat e mbledhura nëntë ditë pas fillimit të simptomave, sipas një përmbledhje sistematike dhe meta-analizë e tre koronavirusëve njerëzorë, botuar në The Lancet Microbe.

“Gjetjet janë në përputhje me studimet e gjetjes së kontakteve që sugjerojnë që shumica e ngjarjeve virale të transmetimit ndodhin shumë herët, veçanërisht në pesë ditët e para të simptomave, duke treguar rëndësinë e vetë-izolimit menjëherë pasi fillojnë simptomat”, thotë autori kryesor Dr. Muge Cevik . Universiteti i St. Andreës në Mbretërinë e Bashkuar.

Simptomat e lehta që mund të ndodhin më herët në infeksion sesa ato më të theksuara, të tilla si kollë ose ethe.

Studimi ka gjetur se njerëzit asimptomatikë mund të heqin qafe më shpejt virusin, duke sugjeruar që ata pa simptoma mund të jenë po aq ngjitës sa ata me simptoma në fillimin e infeksionit, por mund të jenë ngjitës për një kohë më të shkurtë./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara