Zogjët po përdorin metodë të re për gjetjen e ushqimit, shkak ndryshimet klimatike

12:47 | 7 Prill 2020

Zogjtë janë duke mësuar truket të reja për të mbijetuar pasi ngrohja globale po kërcënon habitatet e tyre, thonë shkencëtarët.

Disa kanë mësuar të hedhin bukë ose insekte në ujë si karrem për të nxjerr peshkun në sipërfaqe, transmeton arbresh.info

Të tjerët kanë ndryshuar dietën e tyre, me ngrënësin e karagjozëve që gjejnë pre e re ose madje edhe duke u bërë vegjetarian.

Ekzistojnë gjithashtu raste të zogjve që përdorin turbullirën e shkaktuar nga trenat ose helmetat e anijeve për të ndihmuar në gjetjen e tyre për ushqim, sipas biologut evolucionar Dr Simon Ducatez nga Universiteti McGill në Montreal, Kanada.

Ata përdorin rrymat e forta për të kapur peshk të hutuar ‘.

Dr Ducatez, një nga autorët e studimit, botuar në Natyrë Ekologji dhe Evolucionn, shtoi: ‘Ne kemi dyshuar për një kohë të gjatë se kjo marrëdhënie midis inovacionit dhe mbijetesës duhet të ekzistojë, por tani ne kemi qenë në gjendje ta verifikojmë atë në mënyrë sasiore.

“Ne kemi qenë gjithashtu në gjendje të verifikojmë se sa më i madh numri i risive të përshkruara për një specie, aq më e madhe është probabiliteti që popullsia e tij të jetë e qëndrueshme ose në rritje.”

Ekipi i tij analizoi të dhëna globale mbi më shumë se 8,600 specie zogjsh gjatë gjashtë dekadave.

Duke përdorur një model kompjuterik, studiuesit zbuluan se teknikat e reja në mbledhjen e ushqimit ndihmuan në luftimin e efekteve të ndryshimit në habitatet e tyre – kërcënimin kryesor me të cilin përballen – por nuk i mbrojtën zogjtë kundër specieve pushtuese, ose gjuetinë dhe kurthin nga njerëzit.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara