Vendimi që i është dhënë këtij burri ndodh për herë të parë në Izrael

00:17 | 8 Gusht 2017

Izraeli ka për herë të parë në historinë e tij ka “zhveshur” një arabo-izraelit nga shtetësia. Ky veprim është në përgjigje për sulmin ndaj një makine dhe goditjen me thikë të personave, dy vite më parë.

Grupet e të drejtave të njeriut ishin të shpejtë për të kritikuar masën si një precedent të rrezikshëm.

Shtetësia izraelite e Alaa Raed Ahmad Zayoud u anulua të dielën nga Gjykata e Magjistraturës së Haifës. Njeriu është shpallur fajtor për katër akuza për vrasje në tentativë dhe u dënua me 25 vite burg në qershor të vitit të kaluar.

Në tetor të vitit 2015, Zayoud e dëboi automjetin e tij përpara një ushtari izraelit dhe sulmoi me thikë tre civilë pranë Gan Shmuel Kibbutz.

“Për çdo qytetar, krahas të drejtave të tij, ka angazhime”, tha në vendimin e tij nënkryetari i Gjykatës së Magjistraturës së Haifës, Avraham Elyakim. “Njëri prej tyre është angazhimi i rëndësishëm për ruajtjen e besnikërisë ndaj shtetit, i cili shprehet edhe në angazhimin për të mos kryer veprime terroriste për të dëmtuar banorët dhe sigurinë e tyre“.

Duke e përshkruar dënimin si “të përshtatshëm dhe proporcional” duke marrë parasysh krimet e kryera nga Zayoud, gjyqtari shprehu shpresën se masa do të mënjanojë sulmet e mundshme të ardhshme mbi izraelitët.

“Ne nuk mund ta lejojmë një qytetar izraelit të ndikojë në jetën dhe dinjitetin e qytetarëve të tjerë izraelitë dhe kushdo që vendos ta bëjë këtë në aktet e terrorizmit, largohet nga shoqëria e përgjithshme e vendit”, shtoi ai, raporton Times of Israel.

Vendimi për të revokuar nënshtetësinë e Zayoudit nga tetori i këtij viti erdhi si përgjigje ndaj një kërkese nga ministri i brendshëm Aryeh Deri. Burri arab tani do të klasifikohet si me një “status të përkohshëm” i cili mund të zgjerohet në diskrecionin e ministrit të brendshëm pasi ai të ketë përfunduar dënimin e tij. Vendimi i së dielës menjëherë tërhoqi kritika nga grupet e të drejtave të njeriut.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara