Testet e cigareve të BE fshehin dëmin e vërtetë të pirjes së duhanit

14:25 | 13 Qershorë 2018

Kompanitë e duhanit mund të kenë qenë në gjendje të minimizojnë sasinë e katranit dhe monoksidit të karbonit të prekur nga duhanpirësit në Evropë për shkak të një metode në procesin e testimit, sipas një studimi.

Gabimi nënkupton se shumica e cigareve tejkalojnë kufijtë ligjorë për përmbajtjen e tyre të dëmshme në BE, sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit Publik (RIVM) të Holandës, transmeton portali arbresh.info.

Vrima të vogla në filtrat e cigareve që lejojnë ajrin për t’u përzier me tym të duhanit mbyllen kur mbahen në gishtat e duhanpirësve. Megjithatë, metoda e zakonshme për testimin e produkteve të duhanit sipas rregullave të Bashkimit Evropian, i quajtur ISO, i lë këto vrima të zbuluara.

Nivelet e katranit, nikotinës dhe monoksidit të karbonit të thithur në kushte normale mund të jenë deri në 20 herë më të larta se sa tregohet, sipas RIVM, pjesë e ministrisë së shëndetësisë holandeze.

Rezultatet u arritën duke testuar 100 marka të cigareve duke përdorur metodën kanadeze Intense të testimit që mbulon vrimat në filtra. Nën këtë sistem të gjitha, përveç njërës nga markat e testuara, tejkalojnë kufijtë ligjorë me përmbajtjen e katranit midis 2 dhe 26 herë më të lartë se sa përdorimi i regjimit evropian, nikotina midis 2 dhe 17 herë më të lartë dhe monoksidit të karbonit ndërmjet 2 dhe 20 herë më të lartë.

“Rezultatet e këtij hulumtimi mbështesin konkluzionin se metoda e përshkruar ISO nënvlerëson sasitë e katranit, nikotinës dhe monoksidit të karbonit që konsumon një duhanxhi”, shkroi RIVM në faqen e saj të internetit.

“Komiteti që hartoi këtë metodë është ndikuar shumë nga industria e duhanit. RIVM prandaj rekomandon që një metodë e pavarur e matjes … të përfshihet në ligj”./Arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale