Shumica e rasteve të koronavirusit përhapen nga njerëz pa simptoma

15:10 | 21 Nëntor 2020

Shumica e infeksioneve të koronavirusit përhapen nga njerëz që nuk kanë simptoma, thanë Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në udhëzimet e përditësuara rishtas.

Është një nga arsyet kryesore që përdorimi i maskës është kaq i rëndësishëm, tha CDC, transmeton portali arbresh.info

“Shumica e infeksioneve SARS-CoV-2 përhapen nga njerëz pa simptoma,” tha agjencia në një pjesë të faqes së saj të internetit kushtuar shpjegimit të shkencës se si të përdorin maskat për të kontrolluar përhapjen e virusit.

“CDC dhe të tjerët vlerësojnë se më shumë se 50% e të gjithë infeksioneve transmetohen nga njerëz që nuk shfaqin simptoma,” shtoi ai në udhëzimin e postuar të premten.

“Kjo do të thotë që të paktën gjysma e infeksioneve të reja vijnë nga njerëz që nuk kanë dijeni se janë infektive ndaj të tjerëve”.

Sipas CDC, 24% e njerëzve që transmetojnë virusin tek të tjerët nuk zhvillojnë kurrë simptoma dhe 35% të tjerë ishin para-simptomatikë. Ajo gjithashtu tha që 41% infektuan të tjerët ndërsa përjetonin simptoma.

Infektiviteti i pikut vjen pesë ditë pas infektimit, tha agjencia në faqen e internetit.

Me këto supozime, 59% e infeksioneve do të transmetohen kur nuk ka simptoma të pranishme, por mund të shkojnë (nga) 51% -70% nëse fraksioni i infeksioneve asimptomatike do të ishte 24% -30% dhe infektiviteti i pikut varionte 4-6 ditë”.

Ai citoi një studim të botuar në korrik në Procedurat e Akademisë Kombëtare të Shkencave dhe të dhëna ende të pabotuara të CDC. Më parë, organizata shëndetësore nuk ka karakterizuar se sa përqind e infeksioneve përhapen nga njerëz pa simptoma./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara