Qeveria e Hungarisë përjashton lëshimet për universitetin Soros

13:28 | 8 Nëntor 2018

Qeveria e Hungarisë tha se nuk do të bëjë lëshime për Universitetin e Evropës Qendrore, statusi ligjor i të cilit ka qenë në harresë për më shumë se një vit për shkak të ndryshimeve në ligj nga një qeveri armiqësore ndaj themeluesit të saj, financuesit George Soros.

“Në Hungari, ligji zbatohet për të gjithë, duke përfshirë universitetin Soros”, u citua zëdhënësi i qeverisë Zoltan Kovacs në një intervistë të botuar nga e përditshmja Magyar Hirlap të enjten.-përcjell arbresh.info

“Askush nuk mund të gëzojë privilegje,” tha ai. “Nëse universitetet e tjera të huaja mund t’i plotësojnë kushtet e përcaktuara në ligj, atëherë CEU do të duhet të ndjekë shembullin në vend të krijimit të një çështjeje politike”.

Kovacs tha se zyra e arsimit shtetëror do të ekzaminojë në të ardhmen nëse CEU plotëson kriteret e nevojshme.

Një ndryshim vitin e kaluar në ligjin hungarez mbi arsimin e tërhoqi të drejtën për të vepruar nga universitetet e regjistruara jashtë vendit, të cilat gjithashtu nuk ofrojnë kurse në vendin e tyre. Ajo u konsiderua gjerësisht si një mënyrë eksplicite për CEU, e cila ofron kurse të nivelit pasuniversitar të mësuara në gjuhën angleze dhe shpesh renditet si universiteti më i lartë në Hungari.

Universiteti tha muajin e kaluar se ishte larguar nga Hungaria nga qeveria e kryeministrit Viktor Orban dhe do të kalonte kampusin e tij kryesor në Vienë, ku do të regjistrohen studentë të rinj nëse nuk do të merrnin garanci për lirinë akademike deri më 1 dhjetor.

Miliarderi i SHBA, Soros, i cili nxit shkaqet liberale nëpërmjet bamirësisë së tij, ka qenë subjekt i një fushate nga qeveria e krahut të djathtë të Orbanit. Më parë këtë vit, fondacionet e tij bamirëse të Shoqërisë së Hapur u larguan nga Hungaria./Arbresh.info

Shpërndaje në rrjete sociale