Programi i të dhënave në Mbretërinë e Bashkuar shkel të drejtat

13:20 | 13 Shtator 2018

Një program i mbikqyrjes së të dhënave i drejtuar nga qeveria britanike shkeli privatësinë, rregullat e Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut.

Regjimi i tërësishëm i përgjimit britanik shkel një artikull të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut që mbron të drejtën për “respektimin e jetës private dhe familjare”, tha gjykata me bazë në Strasburg të enjten, pas një rasti të ngritur nga grupet e të drejtave të bazuara në Britani.

Gjykata theksoi “mbikëqyrjen e pamjaftueshme” të përgjimit dhe filtrimit të të dhënave dhe përzgjedhjen e komunikimeve të përgjuara për ekzaminim.

Masat mbrojtëse që rregullojnë përzgjedhjen e të dhënave të komunikimit ishin gjithashtu “të pamjaftueshme”, tha ai.

Vendimi i shumëpritur është një nga vlerësimet më gjithëpërfshirëse nga ECHR për ligjshmërinë e operacioneve të përgjimit të operuara nga agjencitë e inteligjencës në Mbretërinë e Bashkuar.

Britania ka ndryshuar ligjet e saj të mbikqyrjes që nga fillimi i sfidës ligjore, duke miratuar legjislacionin e ri që qeveria thotë se ka më shumë mbrojtje për jetën private./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara