Policia kiliane bastis më shumë zyra në hetimin e abuzimit seksual të Kishës

23:41 | 13 Shtatorë 2018

Prokurorët dhe policia kiliane nisën bastisjet në zyrat e katër peshkopëve të enjten ndërsa vazhduan një hetim mbi rastet e abuzimit seksual të të miturve nga anëtarët e Kishës Katolike Romake, tha zëdhënësi i prokurorisë kryesore.

Prokurori kilian Emiliano Arias urdhëroi sulme të njëkohshme në qytetin bregdetar të Valparaisos dhe në qytetet jugore të Concepcion, Chillan dhe Osorno.-përcjell arbresh.info

Bastisjet u nxitën nga zyrtarët e zbatimit të ligjit të zbuluar në kërkimet e mëparshme, tha Diego Alcaino, një zëdhënës për Arias, me mesazh tekst. Ai tha se informacioni lidhet me Oscar Munoz, një ndihmës i lartë i kryepeshkopit të Santiago, i cili përballet me akuza për abuzim seksual të të paktën pesë të miturve.

Munoz dhe mbrojtja e tij duhet të paraqiten në gjykatë të premten, ku ata pritet të kërkojnë që ai të lirohet nga kujdestaria mbrojtëse, shtoi Alcaino.

Avokati i Munozit nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment për të enjten. Munoz ka pranuar krimet seksuale në dokumentet që u konfiskuan më parë nga Arias. Avokati i Munozit ka pranuar se disa nga akuzat në dokumente janë të vërteta, por ka thënë se ai do të sfidojë disa të tjerë.

Kryepeshkopata e Concepcion tha në komentet me email se zyrtarët e zbatimit të ligjit morën deklarata nga disa punonjës të zyrës së Kishës gjatë bastisjes. Ai tha se kopjet e disa prej dokumenteve që prokurorët kërkuan në bastisje tashmë ishin dorëzuar, por prokurorët kapën dokumentet origjinale.

“Ky kryepeshkopi përsërit respektin e plotë dhe pajtueshmërinë me ligjin,” tha ai.

Përfaqësuesit e dioqezave të Valparaisos dhe Chillanit refuzuan të komentonin. Një përfaqësues për Osorno nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment.

Kërkimet janë më të fundit në një sërë sulmesh të kryera nga policia në zyrat e Kishës në muajt e fundit, pasi prokurorët kërkojnë raste të reja abuzimi seksual ose prova që zyrtarët e Kishës fshehën abuzimin nga autoritetet.

Muajin e kaluar, qeveria kiliane kërkoi që Vatikani të ndante dokumente kanonike lidhur me nëntë anëtarë klerikë të akuzuar për krime seksuale.

Skandali i vazhdueshëm i abuzimit seksual të Kishës në kombin e Andeve ka bërë që Papa Françesku të hap një hetim që ka çuar në dorëheqjet e pesë peshkopëve dhe priftërinjve.

Në qershor, Papa pranoi dorëheqjen e Juan Barros, ish-peshkopit Osorno, i cili u akuzua për mbulimin e abuzimit seksual nga mentori i tij, Fernando Karadima.

Papa Françesku u ka thënë katolikëve kilianë të prekur nga skandali i abuzimit seksual që Kisha “kurrë më nuk do t’i injorojë viktimat”./Arbresh.info

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara