Pentagoni vendos kufizime për trupat transgjinorë

10:22 | 14 Mars 2019

 Departamenti i Mbrojtjes i SHBA nënshkroi një memo të martën që do të zbatojë kufizimet për njerëzit transgjinorë që shërbejnë në ushtri, një politikë që ka qenë objekt i sfidave gjyqësore. Politika do të hyjë në fuqi më 12 prill dhe do të pengojë shumicën e individëve transgjinorë që të shërbejnë nëse kërkojnë trajtime hormonale ose operacione transitore.

Memorandumi, i nënshkruar nga David Norquist, aktualisht i dyti zyrtar i Pentagonit, do të lejojë sekretarët e shërbimeve të lëshojnë lëshime rast pas rasti.-përcjellë arbresh.info

Presidenti Donald Trump njoftoi në korrik 2017 një ndalim për njerëzit transgjinorë që shërbenin në ushtri. Ai më vonë pranoi rekomandimet e Pentagonit për të kufizuar ndalimin ndaj individëve me një histori të disforisë gjinore, të definuar si “ata që mund të kërkojnë trajtim substancial mjekësor” dhe duke lejuar disa përjashtime.

Një seri sfidash gjyqësore e kishin vënë politikën në pritje. Por Gjykata e Lartë e SHBA në janar hoqi vendimet e gjykatës më të ulët që e kishin bllokuar politikën, duke e lejuar atë të hyjë në fuqi.

Vendimi i Trump për të penguar shumë trupa transgjinore ndryshoi një politikë historike të vitit 2016 të paraardhësit të tij Demokrat, Barak Obamën, për të lejuar që njerëzit transgjinorë për herë të parë të shërbejnë hapur në forcat e armatosura dhe të marrin kujdes mjekësor për gjinitë e tranzicionit.

Vendimi nxiti një qortim të ashpër nga kryetari i dhomës së demokratëve, Nancy Pelosi, të martën vonë. “Ringjallja e Presidentit për ndalimin e tij të madh dhe të neveritshëm ndaj anëtarëve të shërbimit transeksual është një sulm mahnitës ndaj patriotëve që na mbajnë të sigurtë dhe mbi idealet më themelore të kombit tonë”, tha ajo në një deklaratë. Ajo gjithashtu tha se pozicioni i Trump ishte një paragjykim, jo ​​patriotizëm. Trump përmendi fokusin ushtarak dhe shpenzimet mjekësore për kthimin e politikës. Një studim i vitit 2005 i Pentagonit zbuloi se çdo ndikim mbi koston ose gatishmërinë ushtarake që të ketë trupat transgjinore do të ishte e kufizuar. Ai vlerësoi se në atë kohë ishin rreth 2,450 trupa transgjinorë.

Avokatët për njerëzit transgjinorë kritikuan politikën e Trump. “Administrata e Trump është e vendosur të sjellë ‘mos pyesni, mos folni’, një politikë që detyroi anëtarët e shërbimit të zgjedhin midis shërbimit të vendit të tyre dhe duke u thënë të vërtetën se kush ishin ata,” Aaron Belkin, drejtor i Palm Qendra e tink-tankeve për të drejtat e LGBT-së, tha në një deklaratë./Arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara