Irani mund të fillojë ndërtimin e Reaktorit Bërthamor në Arak në 2-3 Muaj

12:55 | 13 Qershorë 2018

Teherani ka përfunduar fazën e planifikimit të një projekti për një reaktor të ri bërthamor në Arak dhe mund të vazhdojë me ndërtimin në 2-3 muaj, njoftoi Agjencia e Lajmeve Tasnim, duke përmendur përfaqësuesin e Organizatës së Energjisë Atomike të Iranit Behrouz Kamalundi.

“Në përputhje me orarin e planifikuar, ne kemi përfunduar etapën e fundit të fazës përgatitore dhe kemi dërguar rezultatet tek ana kineze. Pasi u pajtuam me të brenda 2-3 muajve do të nisim etapën e ndërtimit të reaktorit”, citohet të ketë thënë Kamalundi.

Zyrtari vazhdoi të thotë se në rast se Teherani braktis marrëveshjen bërthamore të Iranit, i njohur zyrtarisht si Plani i Përbashkët i Veprimit (JCPOA), do të jetë në gjendje të rindërtojë reaktorin në Arak, transmeton portali arbresh.info.

Kamalundi shtoi gjithashtu se anulimi i marrëveshjes bërthamore do t’i japë Iranit mundësinë për të pasuruar uraniumin në fabrikat e saj në Natanz dhe Fordo.

“Tani ka rreth gjashtë mijë centrifuga në Natanz. Në fabrikën Fordo, pasurimi nuk po kryhet, por në rast të tërheqjes së Iranit nga marrëveshja bërthamore dhe vendimi përkatës i menaxhmentit, do të fillojmë përsëri fabrikën e përpunimit të uraniumit në Fordo”, tha ai.

Megjithatë, ai theksoi se udhëheqësi suprem iranian Ajatollah Ali Khamenei kishte urdhëruar pajtueshmërinë me kushtet e JCPOA.

Kompleksi bërthamor Arak përbëhet nga një reaktor eksperimental i ujit të rëndë dhe një fabrikë të prodhimit të ujit të rëndë. Në përputhje me JCPOA, Irani kishte për të rindërtuar objektin bërthamor në Arak për të kënaqur shqetësimet lidhur me prodhimin dhe ripërpunimin e mundshëm të plutoniumit të armëve./Arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale