Irani i kërkon Francës të veprojë për të shpëtuar marrëveshjen bërthamore

08:42 | 13 Qershorë 2018

Presidenti iranian Hassan Rouhani ka paralajmëruar fuqitë botërore që ishte e pamundur për Teheranin të qëndrojë në marrëveshjen bërthamore nëse nuk mund të përfitojë nga ajo, pas tërheqjes së SHBA-ve.

Në një bisedë telefonike me presidentin francez Emmanuel MAcron, Rouhani tha se ishte i kënaqur me qëndrimin e Evropës, posaçërisht me përpjekjet franceze për të shpëtuar marrëveshjen e 2015-ës, por se deklaratat e tilla duhet të kombinohen me veprime dhe masa të prekshme, transmeton portali arbresh.info.

“Nëse Irani nuk mund të përfitojë nga marrëveshja, atëherë është praktikisht e pamundur të qëndrojë në marrëveshje”, citohet të ketë thënë Rouhani nga agjencia e lajmeve IRNA.

Pakti mes Iranit dhe fuqive botërore ka hequr sanksionet ndërkombëtare mbi Teheranin. Në këmbim të kësaj, Irani zvogëloi aktivitetet bërthamore, duke rritur kohën që do të duhej të prodhonte një bombë atomike nëse zgjidhte ta bënte këtë, një qëllim që mohon të ketë.

Që kur Presidenti Donald Trump tërhoqi Shtetet e Bashkuara në maj, duke e quajtur marrëveshjen me të meta, nënshkruesit evropianë – Franca, Britania dhe Gjermania – kanë qenë përpjekje për të siguruar që Irani të ketë përfitime të mjaftueshme ekonomike për ta bindur atë të mos tërhiqet.

Zyra e Macron tha se i kishte thënë Rouhani në të njëjtën thirrje telefonike se Franca mbetet e përkushtuar ndaj marrëveshjes bërthamore, por Teherani kishte nevojë për të përmbushur plotësisht angazhimet e saj.

“Presidenti i Republikës kujtoi vullnetin e Francës, Britanisë, Gjermanisë, Rusisë dhe Kinës, për të vazhduar zbatimin e marrëveshjes së Vjenës në të gjitha dimensionet e saj”, tha zyra e Macron.

“Presidenti e njoftoi Presidentin Rouhani për progresin në punën që po bëhet në anën tonë dhe shpresonte që Irani nga ana e tij të përmbushë detyrimet e tij pa asnjë dyshim”.

Zyra e Macron konfirmoi një takim ministror të rënë dakord më parë midis të gjithë nënshkruesve të mbetur të marrëveshjes, fuqitë evropiane, Kina dhe Rusia, do të mbahet në javët e ardhshme në Vjenë.

Burimet diplomatike franceze thanë se takimi ka gjasa të ndodhë gjatë javës së 25 qershorit./Arbresh.info/