Gjykata Evropiane mbështet dëbimin e migrantëve nga Spanja

22:53 | 13 Shkurt 2020

Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut ka mbështetur dëbimin e shpejtë të Spanjës të dy migrantëve afrikanë që u përpoqën të hyjnë në një nga enklavat e saj të Afrikës së Veriut, Melilla dhe Ceuta.

Dhoma e Madhe e gjykatës vendosi që nuk kishte pasur shkelje të dy neneve të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut në një rast provë të sjellë në emër të burrave, një Maliani dhe një nga Bregu i Fildishtë, transmeton portali arbresh.info.

Dyshja kaluan gardhe me tela të kufirit të lartë, që ndanin Melilla nga Maroku në gusht 2014, së bashku me një numër migrantësh të tjerë, por ata u kapën nga policia spanjolle dhe menjëherë u kthyen në Marok.

Ligji i BE-së kërkon që çdo migrant të mbërrijë – pavarësisht nga rrethanat, të transferohet në Spanjën kontinentale, ku ata të kenë mundësi të kenë qasje në avokat, përkthyes dhe personel mjekësor. Spanja më parë mbronte që dëbimet e tyre ishin të ligjshme në bazë të një marrëveshje të nënshkruar me Marokun në 1922.

Ceuta dhe Melilla janë kufijtë e vetëm tokës së Bashkimit Evropian me Afrikën. Do vit mijëra migrantë, shumica e tyre nga vendet sub-Sahariane, përpiqen të shkallëzojnë rrethojat për ta bërë atë në Spanjë me shpresën që ata nuk do të kthehen dhe mund të marrin azil.

Migrantët ishin në ‘situatë të paligjshme’

Gjykata Evropiane fillimisht kishte dënuar Spanjën për çështjen e dy burrave dhe konkludoi se kthimet e shpejta ishin në kundërshtim me Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut – por vendimi i së enjtes rrëzoi atë vendim pas një apeli nga Spanja.

Dhoma e apelit thoshte se migrantët “ishin vendosur në një situatë të paligjshme kur ata kishin provuar qëllimisht të hynin në Spanjë si pjesë e një grupi të madh dhe në një vend të paautorizuar, duke përfituar nga numri i madh i grupit dhe duke përdorur forcë.”

Ai tha se “ata kishin zgjedhur kështu që të mos përdorin procedurat ligjore që ekzistonin për të hyrë në territorin Spanjoll në mënyrë të ligjshme.”

“Këta njerëz u privuan nga një rishikim i dëbimit,” tha Gonzalo Boye, një avokat që paraqiti çështjen origjinale në gjykatë.

Ai tregon gishtin ndaj politikave të BE-së për krijimin e një klime ku ekziston ky lloj policimi migrant.

Përgjegjësia evropiane për migracionin

“Një qeveri evropiane ka zbatuar këtë politikë migracioni në të cilën kufiri jugor luan një rol kryesor për t’i mbajtur migrantët larg Evropës,” tha ai. “Përgjegjësia nuk është vetëm spanjolle, por është evropiane.”

Ministria e brendshme e Spanjës tha që afro 32.500 migrantë hynë në Spanjë në vitin 2019 me rrugë tokësore dhe detare, me një ulje të afro gjysmës nga viti 2018.

Por numri i mbytjeve të migrantëve në Mesdheun perëndimor mbetet i lartë: 325 vdekje janë regjistruar në 10 muajt e parë të 2019, krahasuar me 678 për të njëjtën periudhë në 2018.

Në vitin 2019, Bashkimi Evropian ndau 140 milion euro për të mbështetur përpjekjet e Marokut kundër migrimit të parregullt, me Spanjën gjithashtu sigurimin e ndihmës shtesë për fqinjin e saj jugor.

Por, ndërsa Maroku punon për të zgjidhur migracionin përmes territorit të tij, ai thotë se nuk do të veprojë si forcë policore e Evropës./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara