Dy të tretat e popullsisë aziatike janë në rrezik nga ngritja e nivelit të detit

00:53 | 30 Tetor 2019

Dy të tretat e popullsisë në disa vende aziatike, përfshirë Kinën dhe Indinë rrezikojnë të zhduken si pasojë e rritjes së nivelit të detit, zbulon një raport i ri.

Vende të tjera, përfshirë Bangladeshin, Vietnamin, Indonezinë dhe Tajlandën, u renditën në studimin që tregon se Azia do të mbajë barrën e deteve në rritje të shkaktuara nga ndryshimi i klimës, transmeton portali arbresh.info

Vetëm Kina përbën 15 deri në 28 përqind të pjesëve të prekshme nga përmbytja, thuhet në studim.

Raporti, i cili u botua në Nature Communications të martën, thoshte se toka në të cilën jetojnë 300 milion njerëz do të përmbytet të paktën një herë në vit deri në vitin 2050 përveç nëse emetimet e karbonit ulen ndjeshëm dhe forcohet mbrojtja bregdetare.

Kjo shënon një rritje të mprehtë të vlerësimit të mëparshëm, i cili ishte 80 milion njerëz. Ndërsa vlerësimet e mëparshme adoptuan të dhëna satelitore që mbivlerësuan lartësinë e tokës për shkak të ndërtesave të larta dhe pemëve, të dhënat e reja u llogaritën më saktë duke përdorur inteligjencën artificiale.

Ndryshimi më i madh në vlerësime ishte në Azi, e cila është shtëpia e shumicës së popullsisë së botës.

Besohet se deri në vitin 2050 rritja e përmbytjeve do të tetëfishohet në Bangladesh, shtatëfishohet në Indi dhe të trefishohet në Kinë.

Efektet tashmë janë ndjerë në këto vende, si dhe në vendet e tjera aziatike si Indonezia. Efektet tashmë janë ndjerë në këto vende, si dhe në vendet e tjera aziatike si Indonezia. Këto ishin përmbytjet më të mëdha në 25 vitet e fundit.

Në Xhakartë, kryeqyteti i Indonezisë, përmbytet rregullisht dhe si përgjigje, qeveria e vendit në prill tha se do të transferonte të gjitha zyrat qeveritare në një kryeqytet të ri, si pjesë e një plani 10-vjeçar.

“Ndryshimet klimatike kanë potencialin për të riformuar qytete, ekonomi, vijat bregdetare dhe rajone të tëra globale brenda jetës sonë,” tha autori kryesor dhe shkencëtari i Qendrës së Klimës, Scott Kulp.

“Ndërsa afati kohor rritet më shumë sesa tokat që njerëzit i quajnë shtëpi, kombet do të përballen gjithnjë e më shumë me pyetjet nëse, sa dhe sa kohë mund t’i mbrojë mbrojtjet bregdetare”, shtoi ai.

Studimi ka gjetur se sot janë mbi 100 milion njerëz që jetojnë nga rreziku i nivelit të lartë të detit./arbresh.info/

Lajmet më të lexuara