Di Maio: Italia duhet të heqë klauzolën e balancuar të buxhetit në kushtetutë

11:42 | 10 Gusht 2018

Italia duhet të heqë një klauzolë në kushtetutën e saj duke e obliguar atë për të drejtuar një buxhet të balancuar, tha zëvendëskryeministri Luigi Di Maio, duke shtuar se qeveria ende nuk po punonte për këtë çështje.

“Unë mendoj se në të ardhmen duhet të anulohet,” tha Di Maio në një intervistë televizive të enjten mbrëma.-përcjell arbresh.info

Di Maio tha se heqja e klauzolës ishte në “kontratën” e hartuar nga koalicioni qeverisës i përbërë nga Lëvizja e tij 5-Star dhe Liga e Djathtë përpara se të zinte detyrën në qershor.

Ai tha se qeveria tani po përqendrohej në mbajtjen e premtimeve për të siguruar një të ardhur minimale për të varfëritë, ulur taksat dhe reformuar sistemin e pensioneve për të bërë të mundur daljen në pension më herët.

Tregjet financiare janë të shqetësuara se planet e shpenzimeve të qeverisë do të shtyjnë borxhin e Italisë, më e larta në eurozonë pas asaj të Greqisë së shpëtuar, dhe yield-et e obligacioneve italiane po rriten javët e fundit në tregtinë e paqëndrueshme.

Prodhimi i obligacioneve 10-vjeçare të bonove të Italisë u rrit ndjeshëm herët të hënën para se të shërohet pjesërisht, pasi pasiguria rreth bisedimeve të buxhetit 2019 dhe tregjeve botërore të trazuara bëri që investitorët të hidhnin asetet më të rrezikshme të euros.

Ndryshimet kushtetuese të buxhetit të balancuar u miratuan nga parlamenti në prill 2012 gjatë krizës së borxhit të eurozonës, nën qeverinë e udhëhequr nga Mario Monti.

Ajo ishte paraqitur vitin e kaluar nga paraardhësi i Montit, Silvio Berluskoni, në një përpjekje për të qetësuar tregjet financiare me rritjen e kostove të huamarrjes së Italisë.

Klauzola hyri në fuqi nga 2014, por që atëherë Italia nuk ka arritur kurrë një buxhet të balancuar dhe parlamenti ka votuar për të bërë një përjashtim të përkohshëm çdo vit për të miratuar planet e shpenzimeve të qeverive.

Administrata e re 5-Star / League thotë se mënyra më e mirë për të ulur borxhin publik është duke investuar më shumë për të nxitur rritjen ekonomike, në vend që të përpiqen të balancojnë buxhetin çdo vit.

Kontrata qeveritare tha se rregullimi i balancuar i buxhetit duhej ndryshuar, sepse “e bën të pamundur miratimin e politikave anti-ciklike efektive”.

Megjithatë, kryeministri Giuseppe Conte tha të mërkurën se qeveria nuk kishte asnjë plan për të hequr klauzolën e balancuar të buxhetit.

“Është atje dhe po qëndron atje”, tha ai kur u pyet për çështjen në një konferencë shtypi.

La Repubblica njoftoi të premten se qeveria planifikoi të synojë një deficit buxhetor në 2019, prej 1.7 përqind të prodhimit të brendshëm bruto, të qetë brenda tavanit prej 3 përqind të BE-së, por dyfishi i synimit aktual prej 0.8 përqind.

Zyra e kryeministrit tha se objektivi për vitin 2019 nuk ishte vendosur ende dhe se ishte shumë herët të spekullonte se çfarë mund të ishte.

 

Qeveria duhet të rifreskojë objektivat e saj ekonomike në shtator përpara se të hartojë buxhetin e vitit 2019 dhe ta dorëzojë atë në Komisionin Evropian për miratim muajin e ardhshëm./Arbresh.info

Shpërndaje në rrjete sociale