Bishtat e cigareve janë burimi më i madh i ndotjes së oqeanit

15:37 | 16 Prill 2019

Falë fushatave, iniciativave dhe një numër dokumentarësh, ndërgjegjësimi i ndotjes, veçanërisht në oqeanet tona, është në rritje çdo ditë.

Ekziston një përpjekje e bashkërenduar, sidomos në mesin e brezit të ri, për të trajtuar ndotjen dhe mbeturinat, si dhe ndikimin që ka në ndryshimin e klimës, transmeton portali arbresh.info.

Kur shumica prej nesh mendojnë për pastrimin e oqeaneve tona dhe për shkurtimin e përdorimit të produkteve jo të riciklueshme, shpesh mendojmë për prodhimet plastike si pipat, pambuku, shishet e pijes dhe çantat.

Doli kohët e fundit megjithatë, burimi i vetëm më i madh i mbeturinave në oqeanet e botës janë bishtat e cigareve.

Filtrat e cigareve mund të shkaktojnë dëme të pariparueshme për oqeanet dhe kafshët e egra. Numri i madh i tyre, dhe madhësia e tyre të vogël, do të thotë se ato janë gjetur kudo dhe mund të gëlltiten lehtë nga kafshët.

Ndërsa qeveritë dhe markat e mëdha punojnë për të reduktuar prodhimin e tyre të plastikës, industria e cigareve ka mbetur kryesisht e qetë për këtë çështje.

Një grup aktivistësh janë të përkushtuar që ta ndryshojnë këtë gjë, dhe kanë ardhur së bashku për të punuar drejt arritjes së ndalimit të filtrave të cigareve.

Fushata është duke u mbështetur jo vetëm nga aktivistët mjedisorë, por duke u lidhur edhe me ato të fokusuara në shëndetin e njeriut.

Mes tyre janë një akademik udhëheqës i industrisë së duhanit, një ligjvënës i Kalifornisë dhe një organizatë mbarëbotërore e sërfit, siç raporton NBC News./Arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara