BE miraton planin e Greqisë për të ulur kreditë e këqija me 30 miliardë euro

10:40 | 10 Tetor 2019

Komisioni Evropian miratoi të enjten planin e Greqisë për të zvogëluar kreditë e këqija deri në 30 miliardë euro në bankat e vendit, siç pritej, duke thënë se nuk shkel rregullat e ndihmës shtetërore.

Bankierët afër procesit i thanë Reuters muajin e kaluar se ata prisnin një dritë jeshile nga ekzekutivi i BE-së për të vendosur skemën e mbrojtjes së pasurive që do t’i ndihmojë bankat e saj të mbingarkojnë kreditë, shkruan Reuters, transmeton arbresh.info

Skema, e njohur si Skema e Mbrojtjes së Aseteve Hercules, synon të rrëzojë shumën e kredive të këqija, apo ato që nuk funksionojnë, të cilat peshojnë në bankat greke, pa deformuar tregun përmes subvencioneve qeveritare.

“Komisioni Evropian ka gjetur planet greke që synojnë të mbështesin zvogëlimin e kredive me probleme të bankave greke për të qenë e lirë nga çdo ndihmë shtetërore,” tha Komisioni në një deklaratë.
Bankat në Greqi kanë punuar për të ulur një grumbull prej rreth 80 miliardë eurosh kredi të këqija, trashëgimia e një krize financiare që rrënoi ekonominë e vendit.

Plani është i ngjashëm me modelin GACS të Italisë dhe i hartuar për të ndihmuar huadhënësit të mbingarkojnë borxhin e keq duke e mbështetur atë në letrat me vlerë të mbështetur nga pasuria.

Hercules do të përfshijë vendosjen e automjeteve me qëllime të veçanta (SPV) që do të blejnë kreditë me probleme nga bankat. Kjo shitje do të financohej nga shënimet e lëshuara nga SPV me një garanci qeveritare për këste të larta, por përfshirja e shtetit do të jetë e kufizuar, tha Komisioni.
“Rreziku për shtetin do të jetë i kufizuar pasi garancia shtetërore vlen vetëm për këstin e lartë të shënimeve të shitura nga automjeti i letrave me vlerë”, shtoi Komisioni.

“Garancia shtetërore për këstin e vjetër do të hyjë në fuqi vetëm nëse më shumë se gjysma e këstit të rrezikut jo të garantuar dhe me rrezik janë shitur me sukses për pjesëmarrësit e tregut privat,” tha ai./arbresh.info

Lajmet më të lexuara