Banka Botërore paralajmëron ‘ditë të zeza’ për ekonominë globale

11:21 | 9 Janar 2019

Banka Botërore ka paralajmëruar për rritje të rreziqeve, ose siç ka thënë ‘ditëve të zeza’ për ekonominë botërore.

Në vlerësimin vjetor të perspektivave globale, parashikimet e Bankës për rritje vazhdojnë, mirëpo pak më ngadalë këtë vit dhe atë që vjen, transmeton portal arbresh.info.

Parashikimi i Bankës për ekonominë globale është zgjerimi i këtij viti prej 2.9% dhe 2.8% në vitin 2020.

Por mbizotërimi i opinionit përgjithësisht të favorshëm është shqetësime në rritje që mund të thotë se ecuria ekonomike bie.

Sigurisht që ka një lajm të mirë në këtë raport. Ndërkohë që ekonomia globale po ngadalësohet, ka gjasa që ajo të jetë ajo që ekonomistët e Bankës e quajnë “ulje të butë”. Ngadalësimi filloi në mes të vitit të kaluar dhe deri më tani ka qenë “i rregullt”.

Ngadalësimi i parashikuar është përqendruar në vendet e pasura, veçanërisht në SHBA, megjithëse do të vazhdojë të zgjerohet më shpejt se eurozona apo Japonia sipas parashikimeve të Bankës.

Ngadalësimi i SHBA-së është rezultat i ndikimit të zvogëlimit të shkurtimeve të taksave të Presidentit Trump dhe deri në vitin 2021 rritja e tij do të jetë gati gjysma – në 1.6% krahasuar me 2.9% vitin e kaluar./Arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara