Loja evropiane e froneve, fituesit dhe humbësit

09:32 | 3 Qershor 2019 | Milos Damnjanoviç

Ndërkohë që seritë e famshme mund të kenë ardhur në një fund të papritur, “loja e froneve” evropiane do të vazhdojë…

Zgjedhjet parlamentare të gjata kanë mbaruar dhe përbërja e Parlamentit të ri Evropian është e njohur për një kohë të gjatë. Rezultati është një sitatë e përzier. Anti-evropianët dhe populistët e ndryshëm u mbajtën në gjirin e tyre, por partitë kryesore pro-evropiane gjithashtu vështirë se mund të jenë të kënaqur me rezultatin. Në komentin e tij, Harold James merr në konsideratë rezultatet, duke u përpjekur për të pastruar cilët janë fituesit dhe humbësit dhe cilat implikime për politikën e partive evropiane do të jenë në vitet e ardhshme. Një numër analistësh të tjerë gjithashtu shikojnë rezultatet e zgjedhjeve në Hungari, Poloni, Republikën Çeke dhe Mbretërinë e Bashkuar.

Optimistët kundër pesimistëve

Për qeveritë dhe qytetarët në Ballkanin Perëndimor, të cilat mbeten të mbërthyer jashtë BE-së, pyetja më e rëndësishme do të jetë sigurisht që do të jenë rezultatet e zgjedhjeve të Parlamentit Evropian për ta, si dhe shpresat e tyre (tashmë të tendosura) për të përparuar drejt anëtarësimit në BE? Rezultati duket aq i përzier sa të ushqejë shpresat e optimistëve dhe frikën e pesimistëve. Vesko Garçeviç argumenton se rezultati i zgjedhjeve do ta bëjë më të zymtë opinionin e pranimit të Ballkanit Perëndimor, ndërsa Jasmin Mujanoviç sheh mundësi në shfaqjen e të Gjelbërve. A është gjysma proverbiale plot ose gjysmë bosh?

Surpriza

Një rezultat i habitshëm ishte rezultat i zgjedhjeve të Parlamentit Evropian në Kroaci. Si HDZ dhe opozita kryesore SDP fituan 4 vende secili (edhe pse një vend i SDP është i kushtëzuar nga Brexit që po ndodh). Partitë më të vogla populiste nuk arritën të bënin ndonjë përparim domethënës. Për ekspertët, surprizë e vërtetë ishte se HDZ nuk u bë më mirë dhe se SDP-ja bëri ashtu siç bëri nën drejtimin e saj të tanishëm dhe të dobët. Ne flasim me analistët kroatë për të marrë përsipër atë që do të thotë rezultati i zgjedhjeve, por edhe atë që ata na tregojnë për zgjedhjet presidenciale shumë më të rëndësishme që do të bëhen në fund të vitit në Kroaci. Zakonet e vjetra. Gjatë viteve 1990, Mali i Zi ishte sinonim i kontrabandës së cigareve, diçka që shumë mendonin se kishte hequr dorë në vitet 2000, si pjesë e përpjekjeve të saj për të pastruar veprimin e saj dhe për të shkuar drejt integrimit në BE dhe NATO. Megjithatë një hetim nga BIRN, në bashkëpunim me Gazetarët Arabe për Gazetari Hulumtuese, zbulon se vendi i vogël ballkanik mund të kthehet në zakonet e tij të vjetra të këqija. Gazetarët tanë zbulojnë prova që sugjerojnë se Mali i Zi përsëri mund të bëhet qendër e një rrjeti ndërkombëtar të kontrabandës së cigareve, duke përfshirë anijet e fantazmave, dokumentet e rreme dhe kompanitë shell që lëvizin cigare të kopjimit në BE.

Plani B?

Pjesa më e madhe e pakënaqësisë së socialistëve në pushtet të Rumanisë, ish-prokurorja rumune kundër korrupsionit, Laura Codruta Kovesi, duket se ka një shans të mirë për të kryer punën e prokurorit të parë publik të BE. Ajo ka marrë tashmë mbështetjen e shumë organeve përkatëse në Bruksel, duke përfshirë Komisionin Evropian për Çështjet e Lirive Civile dhe të Buxhetit të Parlamentit Evropian. Megjithatë, shumë në Rumani po pyesin nëse Kovesi ka një ‘Plan B’ nëse nuk e arrin dot punën? Disa thonë se po planifikon të kandidojë për presidencën rumune nëse oferta e saj në BE dështon. Kovesi vetë i hedh poshtë planet e tilla. Ne shikojmë nëse ka ndonjë zjarr pas gjithë tymit.

Twisti i çuditshëm

Nuk është e zakonshme që zyrtarët e shtetit të organizojnë protesta publike kundër zyrtarëve të tjerë shtetërorë. Kjo zakonisht është roli i partive opozitare ose aktivistëve të shoqërisë civile. Megjithatë, në kthimin e çuditshëm të politikës boshnjake, një ministër i qeverisë – Dragan Mektiç – po bën thirrje për protesta publike që synojnë largimin e një zyrtari tjetër shtetëror – Milan Tegeltija – i cili kryeson Këshillin e Lartë Bosnor të Gjyqësorit dhe Prokurorisë (HJPC). Tegeltija ka qenë në qendër të skandalit të marrjes së ryshfetit, skandalit të fundit që tronditi besimin në gjyqësorin e trazuar të Bosnjës. Ne e shqyrtojmë këtë kthesë në dukje të çuditshme të ngjarjeve në detaje.

Emerging Europe

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara