Deklarata e Përfaqësueses së Lartë, Federica Mogherini, në emër të Bashkimit Evropian me rastin e Ditës Botërore të Lirisë së Shtypit, 3 maj 2019

10:18 | 3 Maj 2019

Në Ditën Botërore të Lirisë së Shtypit ne festojmë rolin esencial të një shtypi të lirë jo vetëm si një transportues lajmesh të besueshme dhe të sakta, por si shtyllë të demokracisë. Cilësia e proceseve demokratike lidhet me gjendjen e lirisë së shprehjes, si dhe lirinë e medias dhe pluralizmin. Nuk ka demokraci pa një shtyp të vërtetë të lirë.

Ndërsa mban përgjegjësinë e madhe për të garantuar marrëdhëniet me publikun, mediat e lira, të larmishme dhe të pavarura janë në të njëjtën bazë të një shoqërie pluraliste dhe të hapur. Gazetaria hulumtuese përmbush një rol si ndihmës në administratën publike, në të gjitha nivelet, përgjegjës për veprimet dhe detyrimet e tyre. Sidoqoftë, ne shohim gjithnjë e më shumë përpjekje për të frenuar hapësirën për median e lirë, kështu që duke minuar në mënyrë sistematike kredibilitetin e tyre dhe shumë gazetarë kanë humbur jetën ose kanë vënë jetën e tyre në rrezik për të pasur të vërtetat e papërshtatshme.

Përkujtimi i 26-të i këtij viti në mbarë botën trajton sfidat aktuale me të cilat ballafaqohen mediat në zgjedhje në kohën e dezinformimit, si dhe potencialin e medias për të mbështetur demokracinë, paqen dhe pajtimin. Dezinformata ka një potencial të lartë për të ndikuar negativisht në proceset demokratike dhe debatet publike në të gjithë botën, dhe Bashkimi Evropian nuk bën përjashtim.

Kjo është arsyeja pse ne kemi nisur ‘Planin e Veprimit të BE kundër Dezinformimit’ (*), i cili rrit përgjigjen evropiane për të forcuar elasticitetin e shoqërive tona kundër dezinformimit. Plani fokusohet në përmirësimin e zbulimit të dezinformimit, koordinimin dhe bashkimin e veprimeve nga Bashkimi dhe Shtetet Anëtare, mobilizimin e sektorit privat për të përmbushur angazhimet e veta, ngritjen e vetëdijes publike dhe fuqizimin e qytetarëve. Demokracia e shëndetshme është në lëvizje dhe është detyra jonë për ta mbrojtur atë.

BE po promovon dhe komunikon me vendet e treta, duke përfshirë financimin e projekteve të synuara që rrisin gazetarinë cilësore, lirinë e shtypit dhe qasjen në informata publike. Me gazetarinë e lirë nën presion në rritje, BE ripohon vendosmërinë e saj për të mbrojtur veten dhe mediat e saj brenda kufijve të saj dhe në mbarë botën./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara